2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeumok éjszakája a sokszínűség jegyében

2021. június 16. szerda, 19:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Újra együtt! – ezzel a jelmondattal egészítették ki a zalaegerszegi kulturális intézmények munkatársai az idei Múzeumok éjszakájának szlogenjét, ami országszerte az, hogy Fordulópont.

 Szabadtéri és beltéri programokkal is készülnek

Mindkettő utal a hátrahagyott egy esztendőre és arra is, hogy nyáron kicsit fellélegezhetünk. A hónapokon át tartó online programok után a kulturális szféra valóban fordulóponthoz érkezett, mert újra találkozhat közönségével. A szakemberek pedig ismét közösen dolgozhatnak egy-egy programon. 

A Szent Iván-éjhez kötődő Múzeumok éjszakájának idei eseményeiről a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben rendeztek sajtótájékoztatót a szervezők. Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: a város tizenhárom éve csatlakozott először a június végi Múzeumok éjszakája országos kezdeményezéshez. Sajnos tavaly a pandémia megszakította ezt a sorozatot, illetve a múzeumépület felújítása miatt már 2019-ben is csak egy szűkebb eseményre kerülhetett sor. Bár az épület még nem készült el, és a vírushelyzet továbbra is korlátozza a szervezőket, azért van arra lehetőség, hogy idén izgalmas programokat kínáljanak június 26-án, már a délutáni óráktól.

A rendezvényhez hét intézmény csatlakozott, és a helyzetre való tekintettel sok lesz a szabadtéri program. Az egyik fő helyszín a Deák tér, ahová a megyei könyvtár és a múzeum is kiköltözik a nap folyamán, de a Zalaegerszegi Tourinform Iroda is innen indítja majd rendhagyó sétáit. Kostyál László hozzátette: sokszínű, valamint fesztiválszerű lesz a programsorozat, és az események idősávokban zajlanak majd. Igyekeztek változatossá tenni a kínálatot: zene, képzőművészet, helytörténet, játék, kézművesség, mese, csillagászat és folklór egyaránt terítékre kerül.

A programokhoz a múzeumon, falumúzeumon, könyvtáron, Tourinform irodán túl csatlakozott a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, a MimikArt Galéria és Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is. Kiss Gábor könyvtárigazgató jelezte: nemcsak a Deák térre várják már délutántól a látogatókat, hanem ezúttal a Jánka-hegyi Keresztury-házban is fogadnak érdeklődőket.

Péter Károly az olajipari múzeum vezetője az éjszakai távcsöves csillagászati bemutatóra, és az azt megelőző csillagászati előadásra hívta fel többek között a figyelmet. Azt is elárulta, bár a Múzeumok éjszakája rendezvényei ingyenesek, ám jótékonysági célból, egy jelképes támogatói összeget szeretnének kérni a látogatóktól. A múzeum tulajdonában lévő régi Prága műhelykocsi felújítására gyűjtenek ugyanis. Ha ez sikerülne, akkor a jármű afféle mobil múzeumként funkcionálna, és más helyszínekre is vihetnének különféle programokat.

A Tourinform iroda vezetője, Tuboly Andrea elmondta: két sétával csatlakoztak a rendezvényhez. Az egyik egy délutáni vidám családi séta, Leg-leg-leg Zalaegerszeg címmel. A másik pedig este 8 órakor indul, és egy különleges hangulatú, lámpás várostörténeti kirándulásra várják az érdeklődőket. A Szent Iván-éj kapcsán a városi fényekről, tüzekről, csillagokról lesz szó, a Deák tértől egészen a zsinagógáig.

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója hozzátette: ők is első ízben csatlakoznak az eseménysorozathoz. Az érdeklődők előtt a hangversenyterem és a MimikArt galéria áll nyitva az este folyamán. Mindkét helyszínen a meglévő kiállításaikhoz kapcsolnak előadásokat, tárlatvezetéseket, illetve a zsinagógában egy esti koncertre is sor kerül Tóth László zongoraművész jóvoltából. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a skanzen gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesékkel, valamint táncházzal és tárlatvezetésekkel készül. A falumúzeum, az olajipari múzeum, a MimikArt Galéria, Keresztury-ház és a hangversenyterem programjai védettségi igazolvánnyal látogathatók, a szabadtéri eseményekre és városi sétákra azonban mindenkit szeretettel várnak. A részletes program az intézmények honlapján és Facebook-oldalán elérhető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK