2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeumok éjszakája: szelfizz tárgyalóteremben

2019. június 19. szerda, 18:13
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Göcseji Múzeum felújítása miatt idén a Zalaegerszegi Törvényszék a Múzeumok éjszakája eseménysorozat központi helyszíne. A június 22-én megrendezésre kerülő kulturális est programjaiba a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Zala Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet is bekapcsolódik.

A részletekről a törvényszéken tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője elmondta: 18 órától ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. Nyitásképpen dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke tart bírósági sétát és tárlatvezetést (ezt a programot 21.30 órakor megismétlik).

Különös programokkal készül a törvényszék, a börtön és a könyvtár

Az est folyamán egy különleges színdarabbal is készülnek: a Hevesi Sándor Színház művészeinek közreműködésével Nekem nem imponál! címmel egy humoreszket mutatnak be, melyet Mihály Péter rendez. A történet a törvényszék Bírósági históriák című kötetének egyik megtörtént esetét dolgozza fel. A szereplők között Farkas Ignácot, Urházy Gábor Lászlót és Kiss Ernőt is láthatja a közönség. Az előadás ugyan ingyenes, ám a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött (regisztracio@zalaegerszegit.birosag.hu).

A törvényszéken bíróságtörténeti kiállítás és fotózkodás is várja az érdeklődőket. Korhű ruhákban, illetve a tárgyalótermekben is lesz lehetőség szelfizni. A Göcseji Múzeum jóvoltából pedig néhány különös – a bíróság épülete alól a közelmúltban előkerült – tárgyat is meg lehet tekinteni. A törvényszék kiállítóterében ezenkívül könyvekben talált, izgalmas „kincsekből”, vagyis dokumentumokból nyílik tárlat.

A Büntetésvégrehajtási Intézet a Nyitott Igazságügy program keretében – a tavalyihoz hasonlóan – egy stilizált börtöncellát rendez be. Soós Zoltán, az intézmény sajtóreferense elmondta: ezenkívül fogvatartotti formaruhákat, vagyis egykori rabruhákat is bemutatnak, de filmvetítésre is sor kerül. Nem marad el a rabomobilozás sem, ami 23 óráig áll a látogatók rendelkezésére a Deák téren.

A Múzeumok éjszakájának felvezető programjait idén is a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár biztosítja. Tóth Renáta olvasószolgálati csoportvezető a sajtótájékoztatón elmondta: a régi idők világába repítik vissza a közönséget. 16.30 órától gyermekkorunk „élő” társasjátékaival (Malom és Ki nevet a végén?) készülnek a Deák téren, ezenkívül játékkiállítás, könyvvásár, retro-zenék és kézműves foglalkozás is vár kicsiket és nagyokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK