2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyitásra vár a kézművesek háza

2021. április 13. kedd, 19:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zárvatartás ellenére egy percre sem állt le az élet a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A zárt falak mögött kezdetét vette az a munka, amelynek következtében minden, amivel foglalkoznak, felkerült az online térbe. Ezáltal olyan digitális archívumra tettek szert, amelynek elkészítésére nem lett volna lehetőségük a látogatók fogadása mellett.

A zárvatartás ideje alatt az online teret lakta be

Felvételünk a gébárti kézművesek háza új épületrészének átadásán készült 2019 augusztusában

– Valóban sok olyan munkát végeztünk el, ami inkább az online térben látható. A Keresztury VMK honlapján, a ránk vonatkozó link alá (KH kézművesek háza) olyan tartalmakat raktunk fel, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség – mondta érdeklődésünkre Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető. – Egyrészt megújítottuk bemutatkozásunkat. A régi helyett most egy teljesen friss anyag olvasható arról, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk. A szakmai nyelvezetet kissé mellőzve olyan megfogalmazásra törekedtünk, amely jobban megszólítja, megfogja a közönséget. Emellett három állandó kiállításunkat is feltettük az oldalunkra. Ezek közül a Makoveczi közösségépítés Zalában és az 1996-ban készült honfoglalás-kori nemezsátor című tárlatok bemutatása már teljes. A Szelestey László néprajzi gyűjtemény jelenleg látható anyagát még most, a zárvatartás alatt bővítjük ki az időközben elkészült közel 200 tárgyfotóval.  

Alkotó közösségeinkről, szakköreinkről szóló rovatokat is megújítottuk. Fotókkal tettük hívogatóbbá, hátha többen kapnak kedvet a tevékenységekhez. Elkészítettük továbbá a néprajzi könyvekből álló könyvtárunk digitális adatbázisát, a kiadványok szerzői, címei és rövid tartalma feltüntetésével, ami hamarosan elérhető lesz a honlapon. Köztük vannak olyan ritkaságok, amelyekhez máshol nem lehet hozzájutni. Ezek a könyvek csak itt a házban állnak rendelkezésre az érdeklődők számára.

A Szelestey-gyűjteményről készített tárgyfotók is felkerülnek honlapjukra (fotó: archív)

– Ezért is várják az újranyitást.

Készülünk a nyitásra, ami reményeink szerint júniusban történhet meg. A honlapunkra már feltettük nyári táborainkat: a gébárti kovácsművészeti szaktábort, a népi kézműves gyermektábort és a „Hejj regő rejtöm ...” népzenei tábort. Ezekre az adott felületen lehet jelentkezni. A kézművesek házáról, az itt végzett tevékenységekről egy ismertetőt készítünk a nyitásra, amit megtekinthetnek majd látogatóink. Mivel sok külföldi is megfordul nálunk, a magyar mellett angol és német nyelvű verziója is lesz a bemutatkozó anyagnak. Két időszaki kiállítással is várjuk az érdeklődőket, amelyekről már szintén található információ honlapunkon. A Nyugat-Dunántúl népi kézműves értékei tárlat az egyik, míg a másik a vitrinkiállítás, amelyben a tavaly Király Zsiga-díjjal kitüntetett Dulics Margit lenti kosárfonó népi iparművész és Skáfár József zalaegerszegi fafaragó népi iparművész munkásságát mutatja be. A meghirdetett nemezkészítő képzésünk a maximális 12 fővel betelt. Ezt élőben tartanánk, a nyitást emiatt is várjuk.

A Makoveczi közösségépítés Zalában tárlat már elérhető honlapjukon (fotó: archív)

– Milyen feladatokat ad a pályázatok megvalósítása?

Idén februárban fejeztük be a nyílászárók cseréjét a régebbi épületrészen. Az új ablakok és ajtók beépítése korábban a felső szinten, majd a műhelysoron történt meg, így az új szárnnyal megegyező arculatot kapott az alkotóház. A beruházásokat a Csoóri Sándor Alaptól elnyert pályázati támogatásokból finanszíroztuk. Idén is adunk be pályázatot. Szúnyoghálókat szeretnénk felszerelni az új szárny ablakaira, hogy megvédjük az itt elhelyezett jurtát, főleg a molyok ellen. A régi házban az igencsak elhasználódott villanyvezetékeket cserélnénk ki, megelőzve az esetleges káreseteket. A beruházások mellett szakmai programokra, továbbképzésekre, táborokra, a műhelyek fejlesztésére is kívánunk pályázni. Szeretnénk többek között a Pásztor hagyományok napjára pályázati forrást nyerni. Bízunk abban is, hogy nem lesz akadálya megtartásának, miután szeptember végére tervezzük. Idén 30 éves a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep, mely kapcsán egy jubileumi kiadványt jelentetünk meg. Támogatást nyertünk ennek elkészítésére, munkálatain szintén dolgozunk. Reméljük, júniusban az online teret felválthatja a szabad tér, és élőben is találkozhat velünk a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK