2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szeleburdi hercegnőből bölcs uralkodó

2023. június 09. péntek, 07:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
1867. június 8-án koronázták magyar királlyá Budán, a Mátyás-templomban Ferenc József császárt és királynévá Erzsébet császárnét – vagy, ahogy mi magyarok leginkább nevezzük, Sisit. A dátumhoz kapcsolódva nyílt meg a Mindszentyneumban a Gödöllői Királyi Kastély jóvoltából az a kiállítás, mely Erzsébet életének legfőbb szakaszait mutatja be.

 Sisi kiállítás a Mindszentyneumban

Vagyis, hogy hogyan lett a bájos, néha szeleburdi bajor hercegkisasszonyból elismert uralkodó, és közkedvelt mitikus alak. A „Sisitől az Erzsébet-mítoszig” című időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély gyűjteményének legszebb darabjait hozta el Zalaegerszegre. Sőt, néhány olyan tárgyat is bemutatnak a Mindszentyneumban, amiket máshol még nem láthatott a közönség, ugyanis csak pár hónapja kerültek a kastélymúzeum birtokába. Ilyen például a Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét ábrázoló portrépár, továbbá egy fotóalbum a királyi utazásokról, ami Ferenczy Idától, azaz Sisi egykori udvarhölgyének hagyatékából került a gyűjteménybe. Mindezt Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezetője mondta el a megnyitón. 

A rendezvényen köszöntőt mondott Horváth Gábor, a humánigazgatási csoport osztályvezető-helyettese, kiemelve: a tárlat címe találó, hiszen végigkíséri a látogatót azon az úton, melynek során Sisiből Erzsébet lett. Vagyis ahogy a bájos, légies fruska egy magyarok számára máig kedves, bölcs uralkodóvá vált. A kiállítás Sisi fiatalkorából, és életének későbbi szakaszából származó festményeket, fotókat is bemutat. De személyes tárgyai, lakosztálya, valamint a számára fontos emberek is megelevenednek. A tárlatnak zalai kötődése is van, hiszen Sisi udvarhölgye, Festetics Mária grófnő volt, akinek naplójából sok mindent megtudhatunk a királynéról. Emellett Deák Ferenccel való kapcsolata is feltárul.

A megnyitón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő is, aki többek között elmondta: a kiegyezés, és Magyarország azt követő fejlődése nagymértékben köszönhető Deák Ferencnek, akit Erzsébet királyné mindig támogatott törekvéseiben.

Sisi Deákon kívül számos magyar politikussal, íróval, tudóssal ápolt jó viszonyt, annál is inkább mert, jól beszélte a nyelvünket. Udvartartásába tudatosan választott magyarokat, akikkel szívesen töltötte el az időt.

Az év végéig látható kiállításon rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket, ahol korhű öltözetben Varga Vivien, a Mindszentyneum munkatársa beszél majd Erzsébet királyné életéről.
     

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK