2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Turizmusfejlesztés és skanzenépítés

2018. április 18. szerda, 19:07
Szerző: ZalaMédia
A Göcseji Falumúzeum és a szlovéniai Rakicanban található Batthyány Várkastély Oktatási Központ kétéves együttműködési projektet indított „Back in the day” címmel. A projektindító rendezvényre április 13-án került sor a szlovén településen.

A partnerkapcsolat célja a kölcsönös tapasztalatcsere és tudásátadás, hiszen a muravidéki Rakican (Battyánfalva) várkastélya mellett egy kisebb skanzent szeretnének létrehozni a szlovén szakemberek - tájékoztatta szerkesztőségünket Szényi Krisztina, a Göcseji Múzeum kommunikációs munkatársa. Igazi segítségnyújtás számukra a Göcseji Falumúzeum 50 éves szakmai tapasztalata, cserébe viszont egy nemzetközi turizmust fellendítő együttműködést ajánlottak fel, mivel a zalaegerszegi skanzenbe furcsa mód ritkán érkeznek a szomszédos országból vendégek. A közös munkában így mindkét fél érdekelt.

Back in the day: projektnyitó rendezvény Szlovéniában

A projekt már januárban elkezdődött, azóta többször jártak a felek egymás intézményeiben, múlt pénteken viszont ünnepélyes keretek között hivatalosan is elkezdték a közös munkát. A zalai megyeszékhelyről busznyi delegáció indult a szlovén kisvárosba Tolvaj Márta alpolgármester és Varju András falumúzeumi osztályvezető irányításával. A küldöttségben városházi munkatársak, turisztikai szakemberek, múzeumi kollégák – köztük a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai - is részt vettek.
A házigazdák részéről dr. Robert Celec várkastély igazgató köszöntötte a magyar vendégeket.

Tolvaj Márta alpolgármester Zalaegerszeg turisztikai fejlesztéséről beszélt, Varju András a Göcseji Skanzen fejlesztési terveibe avatta be a hallgatóságot, Robert Celec pedig a várkastély-programról mesélt. A közönség megtudta azt is, hogy az első konkrét lépés egy elektromos illetve egy fatüzelésű kemence megépítése lesz a várkastélyban illetve az épület mellett. A zalaegerszegi szakemberek óriási segítséget nyújtanak ehhez a szlovén partnernek.

A hivatalos megbeszéléseket egy sajtótájékoztató követte, ahol a szlovén média munkatársait a projekt részleteiről tájékoztatták. A programot folklór műsor követte, egyik helyen zenével és tánccal kápráztatta el a közönséget a gyerekekből álló Beltinci Folklor Group, máshol helyi fazekasmester munkáit csodálhatták meg az érdeklődők, de közös faültetésre is sor került.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK