2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új zongora, megszépült terek

2020. augusztus 04. kedd, 20:02
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az elmúlt hónapokban megújult a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem. Korszerűsítették az alsó- és a felső szinteket; többek között padlózatot cseréltek és festésre is sor került. A zsinagóga megszépült nézőterére szeptembertől térhet vissza a közönség, akik nemcsak a felújítás eredményét tekinthetik meg – az őszi programokon túl –, hanem egy új versenyzongorát is láthatnak majd a színpadon.

A hangszervásárlás részleteiről kedden tartottak sajtótájékoztatót az intézményben. Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető elöljáróban elmondta: a hangversenyterem intézményegység-vezetője, Tóth László kereste fel néhány hete azzal az örömhírrel, hogy a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesület 10 millió forint támogatást nyert az EMMI pályázatán egy új zongora beszerzésére. A Yamaha C7X típusú hangversenyzongora azonban közel 15 millió forintba kerül, így az önkormányzat segítségét kérik a hiányzó összeg előteremtéséhez. Ez két cégnek (Windoor Design Kft., Baki Agrocentrum) köszönhetően sikerült is.

Sajtótájékoztató a hangversenyteremben

Tóth László, Flaisz Gergő, Velkey Péter, Péntek Károly és Balogh Ádám a sajtótájékoztatón

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója hozzátette: a hangversenyterem már régóta rendelkezik egy Steinway zongorával, amit nemrégiben felújítottak. Ez a hangszer továbbra is a zsinagógában marad. Kialakítanak ugyanis egy művészszobát, ahol a fellépő zongoristák „bejátszhatnak”, vagyis gyakorolhatnak a koncertek előtt. Ide kerül át a régi zongora. A Yamaha zongora heteken belül megérkezik, örülnek, hogy az új hangszer a már felújított intézmény színpadán foglalhat helyet.

A Steinway zongora etalonnak számít a művészek körében, ám lassan a Yamaha zongora is hasonló „rangra” kerül. Egyre több neves koncertteremben (így például a Zeneakadémián is) mind a két típus megtalálható, és sok zongorista kifejezetten „Yamahán” szeret már játszani. Így van ezzel maga Tóth László is, aki nemcsak a hangversenyterem vezetőjeként, hanem zongoraművészként is boldog, hogy az egyesületnek sikerült pályázati forrást találnia az új hangszer beszerzésére. A sajtótájékoztatón elmondta: egy modern, a mai kor kívánalmainak megfelelő, nagyméretű (2,25 méter hosszú), professzionális hangversenyzongoráról van szó. A zongoráknál sajnos nem előny a kor, így bármennyire is jó és neves a régi Steinway zongora, megérett az idő arra, hogy egy „frissebb” gyártmány kerüljön a hangversenyterem falai közé.

Az intézmény egy programsorozatot is összeállított az új hangszer bemutatásához. Október 2-án Bogányi Gergely zongoraavató koncertjére válthat jegyet a közönség, egy héttel később a Szóban és zenében sorozat keretében Bánky József ad elő remekműveket zongorán. Novemberben pedig Ránki Dezső zongoraművész érkezik. Jövő év elején a „könnyedebb oldalát” is megmutatja a hangszer, mégpedig egy jazzkoncert keretében.

Belső felújításon esett át az intézmény

A sajtótájékoztatón részt vett a hangszervásárlást támogató két cég vezetője is. Péntek Károly elmondta: Velkey Péter kereste fel, hogy hiányzik közel 5 millió forint a szükséges pénzösszegből. Ezt követően egyeztetett baki kollégájával, Balogh Ádámmal, akivel gyorsan meg is állapodtak, hogy kipótolják a hiányzó összeget. A cégvezetők hozzátették: eddig is támogatták a város kulturális, művészeti- és sportéletét, ezért nem volt kérdés, hogy most is áldoznak a nemes cél érdekében. Hasonló szponzorációkra biztatják a többi vállalkozót is.

A zongorát a jövő héten választja ki és vásárolja meg az intézmény vezetése. (Megtudtuk: zongorák esetében is van értelme kipróbálni az egyes példányokat, még ugyanazon típus esetében is). Augusztus végén pedig egy újabb sajtótájékoztatón mutatják be a hangszert, Tóth László zongorajátéka kíséretében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK