2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Izrael 70: ünnepi rendezvények

2018. április 13. péntek, 09:22
Szerző: V.Zs.
„A sofár hangja” magyar zsidó bélyegek és „Az ígéret földje” izraeli bélyegek kiállításával kezdődik a hét elején az ünnepi rendezvénysorozat Izrael állam újbóli megalapításának 70. évfordulója alkalmából. A Hevesi Sándor Színházban megrendezendő kiállítást Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója nyitja meg, április 16-án, 18.30-kor.

A júliusig tartó rendezvénysorozat részleteiről, Izrael 70 évéről Siklósi Vilmos, a Béke Shalom Baráti Társaság ügyvezető elnöke sajtótájékoztató keretében számolt be. Hangsúlyozta: a magyar kormánynak Izraellel ilyen jó kapcsolata, mint napjainkban, még nem volt. Sok izraeli diák tanul Budapesten, és dolgoznak magyar társaikkal egyetemi kutatóközpontokban. Izraelnek színes a kultúrája, gasztronómiája és a gazdasága is – fogalmazott Siklósi Vilmos.

A május 13-15-ig tartó Izraeli Filmhét helyszíne az Art Mozi, a rendezvényt Matyéka István a baráti társaság tiszteletbeli elnöke nyitja meg. A filmhét látogatóit humuszkóstolóval várják, a belépés díjtalan. Az adósság című filmet május 13-án 14 órakor láthatják az érdeklődők, a Fagyos napok című alkotást május 14-én 20 órakor, míg a Házasságközvetítő című játékfilmet május 15-én 20 órakor vetítik.

A Béke Shalom Baráti Társaság elsőnapi bélyegzőt ad ki a május 18-i izraeli bélyeges kiállításán, melynek helyszíne a zalaegerszegi 1-es számú posta.
Az Izraeli Estre május 27-én a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben kerül megrendezésre. 18 órakor Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak címmel nyílik kiállítás, melyet Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója nyit meg. Ezt követően 19 órától kerül sor a Goldmark Kórus hangversenyére.

Az évforduló alkalmából júniusban emlékfa-ültetésre kerül sor, valamint bemutatják a baráti társaság 25+1 éves jubileumi kiadványát. Július 21-én az AquaCityben láthatják az érdeklődők az Izraeli Tánckar előadását.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK