2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegre látogatott a MAMUTT

2023. június 30. péntek, 12:39
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Zalaegerszegen tartotta éves ülését a MAMUTT, azaz a hazai történészeket és muzeológusokat tömörítő Magyar Múzeumi Történész Társulat.

  Történészek találkozója a Göcseji Múzeumban

A házigazda Göcseji Múzeum részéről Béres Katalin történész-főmuzeológus, a program koordinátora, a háromnapos rendezvény nyitónapján (június 28.) lapunknak elmondta: az országos szakmai szervezet évente gyűlésezik, mindig más-más helyszínen. A találkozók amolyan szakmai továbbképzéseknek tekinthetők, hiszen előadások, tárlatvezetések és kirándulások is várják a tagságot. A lényeg, hogy az adott év aktuális témáira, kutatásaira, vagy újdonságaira fókuszáljanak a rendezvényen.

Kostyál László igazgató köszöntötte a résztvevőket

A MAMUTT tagjai idén azért Zalaegerszeget választották a találkozó helyszínéül, mert tavaly megnyílt a Mindszentyneum, a Göcseji Múzeum felújított épülete pedig új kiállítóhelyekkel várja a látogatókat. Ezt szerették volna bemutatni a kollégáknak. Béres Katalin szerint az összejövetel akár inspirációként is szolgálhat a kisebb múzeumok számára, hiszen ötleteket kaphatnak a legújabb kiállítási trendekről-, technikákról.

Az első nap – melyen dr. Kostyál László múzeumigazgató és Bali Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket – a tanácskozás jegyében telt. A Mindszentyneumhoz kapcsolódva „Történelem és emlékezet a 20. században a múzeumi gyűjtemények tükrében” címmel hirdették meg a konferenciát. A nyitóelőadásra Balogh Margit történészt, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát kérték fel, aki „Pehm (Mindszenty) József emlékezete Zalaegerszegen” címmel tartott előadást. Az ülés további felszólalói is a 20. század fontosabb eseményeihez kötődő témát választottak, bemutatva múzeumuk gyűjteményének egy-egy „szeletét”. A zalaegerszegi muzeológusokat Erős Krisztina történész képviselte, aki az 1956-os repülőgép eltérítés Göcseji Múzeumban őrzött relikviáiról szólt.

Béres Katalin és Balogh Margit

A konferencia végén a hagyományokhoz híven díjátadásra is sor került: a Wellmann Imre díjat idén Gál Éva, a pécsi Janus Pannonius Múzeum osztályvezető történész-főmuzeológusa kapta.

A rendezvénysorozat másnapján a tagság kirándulni ment, felkeresve Zala megye történelmi emlékhelyeit (többek között Zalavárra, Kallósdra, Türjére, Egervárra látogattak el). A zárónapon pedig a Göcseji Múzeum új várostörténeti állandó kiálltást, Zoób Kati divattervező időszaki tárlatát, valamint a Mindszentyneum épületét és kiállításait tekintették meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK