2021.01.20., szerda - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

35 éves a népművészeti egyesület

2017. szeptember 10. vasárnap, 21:20
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Ünnepeltek a hétvégén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. S van is mit. 35 éve alkotnak összefogott csapatot Skrabut Éva elnökletével, s második otthonuk a szintén 35 éves Gébárti Kézművesek Háza, Prokné Tirner Gyöngyi gondos, gyakorlatias vezetésével.

Ez utóbbi mára az ország egyetlen működő alkotóháza, s akit kicsit is érdekel a téma már tudja, tele van élettel, programmal, tanulni valóval. Amatőrnek, szakembernek egyaránt érdemes arra járogatni. A születésnapot több kiállítással tették nyilvánossá.

A hétvégi programsorozatot a népművészek „Életfája”, azaz az elmúlt 35 év munkáiból válogatott kiállítás nyitotta meg a Keresztury VMK-ban. A kézművesség minden ágából kézzel fogható csodákat vonultat fel a tárlat. Minderről és az elmúlt 35 év munkájáról elismeréssel beszélt Vadvári Tibor alpolgármester és Beszprémi Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa. Mint mondta, a népművészetet abbahagyni nem lehet, csak elkezdeni, s ez különösen igaz a zalaiakra, akik kamionszám szállítják alkotásaikat a kiállításokra, s országosan is tisztelik munkásságukat. A szép munkák, a jó közösség mellett szakmai konferenciák helyszíne is a gébárti ház, s jól megírt pályázatok segítik a folyamatos életet, a napi gyakorlatban hasznos fejlesztéseket, tette még hozzá a szakember.

A fenti tárlat mellett Gébárton is kiállításokkal készültek. Az egyik nem szokványos, dokumentális, és egy másik típusú múltidéző, ami honfoglalás kori jurtát mutat életközelből. Valamint az országosan egyedülálló fejfa bemutató is látható, mely éppen elkészült az ünnepi hétvégére 22 alkotó önkéntességének köszönhetően.

Természetesen a nagyközönséget is ünnepelni várták. A tárlatok mellett Nyitott Műhellyel, a szokások szerint ingyenesen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK