2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A nemez elbűvölő egyszerűsége

2023. február 26. vasárnap, 10:35
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A természetes alapanyag, melyből színben és formában nagyon sokféle alkotás készíthető. Ez bűvölte el Góczán Judit népi kézműves nemezkészítőt, aki a Nomád Művészeti Egyesület egyetlen zalaegerszegi tagja. A Göcseji Tudásközpontban aktuális kiállításuk okán kérdeztük meg őt.

Sokféle tárgy készíthető az anyagból

- Kedvet éreztem, hogy nemezből, először csak saját örömömre, én is el tudjam készíteni a használati tárgyakat, ruhákat. A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium felnőttképzésére nyertem felvételt 2017-ben és az itteni csoporttársakkal alakítottuk meg, illetve újjá a Nomád Művészeti Egyesületet. A székhely Szombathelyen van, a programjaink többsége Vas megyéhez kötődik. 

Góczán Judit, háttérben a dogatcserrel

- Miért nomád?

- Hagyományőrző egyesületről van szó és olyan nevet kellett választani, ami még nem foglalt, de a tevékenységet valamennyire jellemzi. Részben pedig a név tisztelgés az 1970-es évek nomád nemzedéke előtt, akik hazánkban elkezdték gyűjteni, megőrizni és átadni a kézművesség értékeit és technikáját. A nemezkészítés egyébként is több ezer éves múltra tekint vissza.

- Azt mondják a felhasznált minták többek mint díszek. Honnan lehet ilyen régi múltból való alkotások mikéntjéről tájékozódni?

- Kutakodtunk a fellelhető kincsekért. A mesterek tapasztalatain kívül a nemezelésnek már van komoly szakirodalma Magyarországon, két szerzőpáros, Nagy Mari-Vidák István és Árvai Anikó-Vetró Mihály munkája nyomán. Így rengeteg kép és szöveg áll rendelkezésre. De mivel természetes anyagról, gyapjúról beszélünk ezek megőrizhetősége 50-100 év. Majd elkopik, megeszi az idő vasfoga. A több ezer éves használati tárgyakból csupán foszlányok maradtak a múzeumokban is, ezért az időtállóbb, hasonló korból származó csontfaragások, fémművesség, tarsolylemezek alapján igyekszünk összegyűjteni a mintákat, megfejteni azok szakrális jelentését.

- Az általad kiállított munkák között van egy érdekesség. A szokatlan nevű és formájú dogatcser. Mesélnél erről?

- Ázsiában gyakori szimbólum a háromszög. A dogatcsert a nemezsátrakban használták és használják ma is. Őrző-védő céllal akasztják fel a bejárat közelében. Távol tartja a rossz szellemeket a háztól, védi bentlakókat. Két oldalán hímzett, szegett, bojtokkal és mintákkal ellátott, van, ahol tükörrel, csillogó gyöngyökkel, flitterekkel díszített. Ezek alapján különböző bonyolultságú lehet, én a kiállításra egyszerűbbet készítettem.

- A te házadat jól védi?

- Külön ennek a hatásáról nem tudok beszámolni, de mivel az egész épület és a berendezési tárgyak is természetes alapanyagból készültek, így kellemes a légkör. 

- Az alapanyag beszerzés mennyire nehézkes?

- Az elmúlt 30 évben sikerült valamelyest életben tartani a gyapjúfeldolgozó műhelyeket. Például Zalaszegváron Bresztyenszky Füzes Zsuzsanna kezdte a helyi gyapjút feldolgozni, fonni, szőni, nemezelni, illetve hazai és külföldi weboldalakról is lehet finomabb gyapjút rendelni. 

Az elkészült munkák legjobb minőségellenőrei pedig a gyerekek és a macskák, akik különösen szeretik ezeket a kelméket – jegyzi meg Góczán Judit, aki népi játszóházvezetőként és állatbarátként is tapasztalja ezt. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK