2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alkotóházi jó gyakorlatok

2020. február 18. kedd, 20:36
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete éves konferenciáját idén a székhelyen, vagyis Zalaegerszegen, a megújult Gébárti Kézművesek Házában tartotta. A kétnapos programon jó gyakorlatokat osztottak meg egymással az ország minden részéről érkezett szakemberek, ezzel segítve a minél eredményesebb működést.

- Messze van egymástól a 42 tagszervezet. A megismerkedés csak az éves konferenciákon keresztül lehetséges, ahol személyesen tudunk találkozni és bemutatjuk a munkánkat, az alkotóházakban rejlő lehetőségeket – mondta Prokné Tirner Gyöngyi, az országos egyesület elnöke, a Gébárti Kézművesek Háza vezetője.

Szakmai konferencia a gébárti Kézművesek Házában

Hozzátette: a nehézséget azt jelenti, hogy az alkotóházak lehetnek önkormányzati vagy civil fenntartásúak, illetve mesterek által működtetettek. Így az érdekképviselet nem egyszerű, nehéz összehangolni. Bár már az is nagy lépés, hogy az új kulturális törvény közművelődési színtérként ismeri el a népi kézműves alkotóházakat. Zalaegerszegen egyébként önkormányzati a fenntartás, de a rendezvényekhez a háznak kell megteremteni az anyagi forrást pályázatok, saját bevételek segítségével.

- Az országos egyesület itt Zalaegerszegen alakult meg 2011-ben és négy év múlva készítettünk egy közös tanulmányt, amely a regionális működésre tett javaslatokat, sarkalatos fejlesztési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Ezek sajnos csak részben valósultak meg. Az idei konferencián 23 tag vett részt és jól bevált gyakorlatokat, ötleteket osztottak meg a többiekkel, amivel segíthetjük a célunkat, a minél színesebb működést. 

A konferencián 10 előadó kapott szót. A hazaiak képviseletében Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszélt a civilszervezetek és az alkotóházak együttműködéséről. Előadásában a gébárti kézművesek háza megépítésétől, műhelyeinek létrehozásáig, a szakköri munkákon, fesztiválokon, évközi és nyári táborokon, kiadványok megjelentetésén át, a jurta építésig hozta a példákat. Ma már egyre bővülő működési feltételek, megújult ház, havi rendszerességű nyitott galériák, megnövelt népművészeti alkotócsoportok, tematikus- és alkotócsoporti kiállítások jellemzők. A nagyközönség számára leglátványosabbak a közös rendezvények, a Pünkösdi Fesztivál és Tök jó Fesztivál. 

Az egyesület és a ház 2009 óta működik együtt nagyon eredményesen, határon átnyúló kapcsolatokkal, programokkal, egyre magasabb szintű szakmai tevékenységgel. Sok és sokféle népművészeti képzésnek, tábornak adott otthont a ház. Az új kihívást éppen a megszaporodott programok tudatos egymásra építése, lebonyolítása jelenti. Új kezdeményezésként textil- és szövő nyitottműhely nyílik hamarosan Gébárton.

Végül Skrabut Éva elmondta, a sikeres közös munka alapja a közös cél, a hagyományápolás, a népi mesterségek visszatanítása, egyre magasabb szintre emelése, a bizalom és egymás elismerése, közös projektek, rendezvények megvalósítása. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK