2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Éves összefoglaló kiállítás Gébárton

2023. november 26. vasárnap, 14:20
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Rendhagyó módon nyílt meg Gébárton a kézműves ház Panoráma Galériájában a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagságának éves munkáját bemutató kiállítás. A szokásos köszöntők helyett a vállalkozó szellemű alkotók beszéltek a munkájukról, a népművész közösségről vagy éppen az otthont adó kézműves házról.

A népművészeti egyesület munkáiból látható válogatás

Jógyakorlatként jellemezte ezt a szokásostól eltérő megnyitót Devecz Erzsébet, az egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy az országos és pályázati bemutatók mellett legyen egy ilyen, nem meghívásos, nem kötött tematikájú, hanem, „aki amit szívesen megmutat az éves munkájából” koncepció. Közben beszélhetnek az alkotók az inspirációról, a gyűjtő- és kutatómunkáról és ez az alkalom is erősíti a közösségi összetartozást, a népművészet iránti elköteleződést. 

- Ti vagytok ma a magyar népművészek. A munkátokról pályázatoknak köszönhetően több szakmai kiadvány készült az elmúlt évtizedekben. De írjátok le a technikát, hogy tanulási forrás legyen, akár online adatbázisban is, az egyesületünk Vitrin a neten címmel készít virtuális népművészeti adatbázist – bíztatta a résztvevőket Devecz Erzsébet reagálva az első felszólaló, Bereczky Csaba fafaragó népművész felvetésére, hogy már nem létezik az a világ, mint az ő fiatalkorukban, hogy mestereket, adatközlőket kerestek fel. Ezért egyre fontosabbak a könyvek, melyek összegzik a tudást. 

Mecséri Cecília hímző felszólalása révén szóba kerültek a múzeumok, a vármegyei és országos intézmények, ahol készségesen támogatják a népművészek kutató munkáját. Domján Zsuzsanna, a hetési hímzés elkötelezettje a határon innen és túl végzett szakköri foglalkozásairól, a hetési hímzés újragondolásáról mesélt az év során elért sikerei mellett. Majd Kovács Zoltán szarufaragás bemutatót tartott. 

A rendezvényen jelentették be, hogy november 10-én Nagykanizsán az XIII. Országos Vasutas Népművészeti Kiállításon közreműködésért kapott díjat a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK