2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Göcseji tél, a kiszínezhető mesekönyv

2023. szeptember 26. kedd, 16:07
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Kötetbemutatóval és kiállításmegnyitóval is várták az érdeklődőket kedd délelőtt a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban. A Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület jóvoltából egy újabb színes foglalkoztatófüzet jelent meg, ezúttal Göcseji tél címmel.

Tartalmas kikapcsolódás az egész családnak

A kiadvány a 2020-ben napvilágot látott Göcseji ősz folytatása, a szerző pedig ismét Balaton László, a Göcseji Falumúzeum munkatársa. A rövid mesékhez a skanzen adja a hátteret, itt elevenedik meg a képzeletbeli Pálfi család története, akik az őszi munkák után most éppen a téli mindennapjaikat élik a faluban.

Molnár Éva, Papp Tamás, Balaton László és Balaicz Zoltán

Mint azt a kötetbemutatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta: egy sorozat újabb állomása a kiadvány. Papp Tamás, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnöke olyan munkát végez, amire büszkék lehetünk. Célja a múlt értékeinek megörökítése, bemutatása, ezen belül is sokszor a legfiatalabb korosztályoknak talál ki különféle programokat, vagy színes kiadványokat. Örömteli, hogy a Göcseji ősz után megjelenhetett a Göcseji tél is, sőt a tervek szerint lesz tavasz és nyár. Az olvasmányos színezőfüzet hasznos elfoglaltságot és tartalmas szórakozást nyújt a kicsiknek, miközben a régi mesterségekkel és a hagyományos paraszti életmóddal ismerkedhetnek meg.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerint a most megjelent kiadvány több mint egy hagyományos múzeumpedagógiai foglalkoztatófüzet. Amellett, hogy a skanzent népszerűsíti, egy közös családi programként is funkcionál. A különböző korosztályok együtt használhatják: az idősek mesélnek, a gyerekek pedig kiszínezhetik a rajzokat. A kiadvány végén szómagyarázat is található, hiszen sok olyan kifejezés van a mesékben, melyeket ma már nem használunk, ezért a gyerekek sem ismerik azok jelentését.

Nikitscher Bernadette (balra) átvette az ajándékba kapott rajzot

A kiadványcsalád ötletgazdája, Papp Tamás hozzátette: a céljuk az, hogy egy olyan életformákat, mára már kihalt tevékenységeket mutassanak be a gyerekeknek, melyek ötven vagy száz évvel ezelőtt még természetesnek számítottak környezetünkben. Ilyen például a tollfosztás, vagy a kukoricamorzsolás, de akár a bábaasszonyok munkája is. A füzetet a tankerületen keresztül szeretnék minél több iskolába eljuttatni, ezenkívül a skanzenben, a Tourinform Irodában és a Göcseji Múzeumban is elérhető lesz.

A kötetbemutatón részt vett Varju András, a Göcseji Falumúzeum vezetője és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, akik szintén fontosnak érzik a hagyományok ápolását, illetve hogy a régi tárgyakat, foglakozásokat játékos formában mutassák be a fiatalabb korosztályoknak. A rendezvényen bemutatkozott a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület új illusztrátora, Molnár Éva is; a Göcseji tél kiadványban már az ő rajzai láthatók. De a Göcseji Tudásközpont épületét is lerajzolta, melyet ajándékul átadott az intézmény vezetőjének, Nikitscher Bernadettének.

Havasi Bálint nyitotta meg a tárlatot

A bemutatót követően Barangolás a múltban címmel egy kiállítás nyílt a tudásközpont galériájában. Olyan tárgyakat mutatnak be, melyeket a hagyományőrző egyesület gyűjtött az elmúlt években és kapcsolódnak a megjelent kiadványok tematikájához. A tárlatot Havasi Bálint ajánlotta a jelenlévő gyerekek figyelmébe. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK