2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Göcseji ősz kiszínezve

2020. október 08. csütörtök, 19:17
Szerző: -pet-; Fotó:pP
A Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület kiadásában és ötlete alapján jelent meg a Göcseji ősz című kifestő- és foglalkoztatófüzet, mely a Göcseji Falumúzeumot mutatja be játékos formában.

Mesés kifestő- és foglalkoztatófüzet

A néphagyományokra, a tárgyi kultúrára és a hagyományos paraszti gazdálkodásra koncentráló új kiadvány egy történeten keresztül mesél a hajdan élt emberekről, miközben a füzet lapjait is színezheti az olvasó. A szöveget Balaton László, a falumúzeum munkatársa írta, akinek korábban már jelentek meg hasonló művei. A könyv illusztrátora Rózsás Melinda volt. A kötetet a városházán mutatták be a sajtó képviselőinek, akiket Balaicz Zoltán köszöntött.

A polgármester bevezetésképpen elmondta: leginkább a gyermekes családok számára nyújthat izgalmas olvasnivalót az új kiadvány, mely a színezőnek és a feladatoknak hála egy komplex elfoglaltságot is ad. Ugyanakkor cél az is, hogy magát az intézményt népszerűsítsék hasonló kiadványokkal. Reméli, hogy a címben szereplő „ősz” azt jelzi, hogy lesz folytatás, és a többi évszakhoz is kapcsolódik majd valamilyen füzet.

Dr. Kostyál László múzeumigazgató hozzátette: jelenleg komoly fejlesztések zajlanak mind a Göcseji Múzeumban, mind pedig a skanzenben. Utóbbi területe majdnem duplájára nő majd a következő években. Az új színtereket meg kell tölteni tartalommal és élettel. Fontos, hogy a legfiatalabb korosztályokat is meg tudják szólítani, játékosan ismertetve meg őket a zalai/göcseji hagyományokkal. Ezt a célt szolgálja a mostani kiadvány, mely a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesülettel együttműködve valósulhatott meg.

A kifestő- és foglalkoztatófüzetet kiadó egyesület részéről Papp Tamás elnök elmondta: már régóta együttműködnek a skanzennel. Örül, hogy támogatásra talált az ötletük, és megvalósulhatott a kiadvány. Egy olyan füzetet szerettek volna, ami egyrészt bemutatja a néphagyományokat, másrészt viszont nemcsak a falumúzeumban lehet lapozgatni, hanem haza is lehet vinni és otthon további játékos feladatokat ad a gyerekeknek.

A kötet szerzője, Balaton László hozzátette: a füzet nívóját Rózsás Melinda grafikái adják. Ezeket színezhetik, festhetik ki a gyerekek. Ezenkívül különféle fejtörők és feladatok is bekerültek a kötetbe a szöveges történetek mellé, így egy tanulságos és komplex kiadvány kerülhet a családok kezébe.

A Göcseji ősz abban különbözik a hagyományos múzeumi foglalkoztatófüzetektől, hogy egy mesébe ágyazza mindazt, amit be szeretnének mutatni a látogatóknak – fogalmazott Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kötet az egész családnak szól, hiszen a legkisebb gyerekeknek a szülők, nagyszülők felolvashatják a mesét, aztán együtt megoldhatják a feladatokat és kiszínezhetik a képeket. A kiadvány ezenkívül Göcsejnek és magának a skanzennek is hírét viszi. Az intézmény számára kiemelten fontos, hogy a múzeum egy közösségi hely legyen, erre pedig nagyon jó példa a mostani együttműködés a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesülettel, hiszen a civil szervezet és a múzeum közösen tett valamit egy helyi ügyért.

A kifestőkönyv ezer példányban jelent meg. A tervek szerint a múzeumban és a Tourinform Irodában megvásárolható lesz, de szeretnék majd az iskolákban is elérhetővé tenni a kiadványt.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK