2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hálózatot épít a Hagyományok Háza

2017. május 04. csütörtök, 15:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Országos bejelentést tett a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója Zalaegerszegen. A Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben megrendezett sajtótájékoztatón dr. Kelemen László, a fővárosi intézmény vezetője elmondta: egy állami támogatásnak köszönhetően a Hagyományok Háza megyei hálózatokat épít ki országszerte, sőt a határokon túl is.

Eddig nyolc megye hagyományápoló szervezeteivel, egyesületeivel vették fel a kapcsolatot; elsők között a Zalai Táncegyüttes Egyesülettel és a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel, akik egyúttal a hálózatépítés helyi kedvezményezettjei is lettek. Évi 8-8 millió forint támogatásban részesül a két szervezet, melynek keretében különféle programokat és képzéseket szervezhetnek megyeszerte.

Elhangzott: az országos programnak az a célja, hogy az egyre pusztuló néphagyományokat és a kézművesség értékeit megőrizzék, átmentsék az utókornak. Azonban „élő” módon. Kelemen László úgy látja, hogy az áthagyományozás ma már nem apáról fiúra, hanem tanárról diákra száll, így az oktatásnak és képzésnek kulcsszerepe van az értékmentésben.

Két zalai egyesület a kedvezményezett

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: a Hagyományok Házával már régóta kapcsolatban vannak, s örülnek, hogy most még intenzívebbé válik ez a viszony. A támogatás keretében akkreditált kosárfonó és fafaragó képzések indultak a megyében, ezenkívül játszóházakat, mesterség bemutatókat és vándorkiállításokat is szerveznek. Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes képviseletében hozzátette: a megye táncegyütteseinek bevonásával számos településen szerveznek majd néptánctalálkozókat, alkotótáborokat, zenés-táncos továbbképzéseket, de egy felzárkóztató program keretében a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat is ösztönzik majd.

A két egyesület minden évben munkatervet nyújt be a Hagyományok Házának, mely után szakmai működési szerződést kötnek velük és segítséget nyújtanak a programjaik, képzéseik megvalósításához.

A kezdeményezést és az országos bejelentést üdvözölte a sajtótájékoztatón részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK