2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képzősök kézműves remekei

2019. február 10. vasárnap, 18:13
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Gyönyörű népművészeti remekművek várják a városi hangversenyterembe betérőket a hónap folyamán. A Hagyományok Háza által szervezett felnőtt szakképzésen készült alkotások a megújított hagyományosból mutatnak be lélekemelő kiállítást.

Az elmúlt években végzett hallgatók évközi, illetve vizsgamunkái láthatók a tárlaton. Kiemelkednek a nemezeléssel készült divatos ruhák, bakancsok, cipők, játékok, az óriási szövött szőnyegek teret átfogó hatása, a már-már mesébe illő rátétes mellények és egyéb viseletek, ruhatár kiegészítők. A kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője nyitotta meg.

 Kiállítás a megújuló hagyományokról

- Ezen a kiállításon egy 25 éve indult iskola mutatkozik be. A felnőttképzésben az oktatás és a nevelés megvalósítása egyaránt cél, kibővítve a flow érzéssel, a kreativitással, az alkotással, mint örömforrással. A jó iskola feladata, hogy elvezessen a bölcsességhez, mely napjainkban háttérbe szorul, elvesztettük a képességünket arra, hogy egészben lássunk. A hagyományos műveltségi kör régen öröklődött a családban, a közösség ízlése, rendje határozta meg a változtatás mértékét, a továbblépés lehetőségeit. Ez a folyamat a társadalmi és gazdasági hatások miatt megszakadt. Ezért sok régi tárgyat kell szemlélni, másolni, hogy az agyunkban, kezünkben, lelkünkben a készség, jártasság szintjén ott legyen az a tudás, hagyaték, melyből mi egyéni alkotók majd építkezni akarunk. Ez az oktatás része, ahogy a rendkívül jó anyagismeret is. Az anyag tisztelete régen együtt járt a természet tiszteletével. Tudni kell az anyag határait is és biztos technikai tudással kell rendelkezni. Ez az oktatás része – mondta Beszprémy Katalin.

- A nevelést pedig a kézművességet, mint magatartás mintát jelenti. Szakmai alázatot, munkakultúrát. Tisztességgel végzett munkát. Vissza kell adni a minőségi munka becsületét. Ide tartozik még a hagyományok tisztelete és a legnehezebb feladat, rálelni, hogyan, milyen mértékben lehet megtalálni a mai kornak megfelelő átiratokat az igényesség, mérték és minőség megtartásával. Képzéseinken egyre nagyobb teret kapnak az újítások, akár külföldi tanulmányút révén, akár szakmák közötti párosításokkal. Mindezt értékadással, közösségteremtéssel, kapaszkodót nyújtó szimbólumokkal - tette hozzá.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK