2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kettős jubileum Gébárton

2022. szeptember 16. péntek, 16:04
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Negyven éves jubileumot ünnepel az idén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és alkotó tevékenységüknek otthont és ideális környezetet adó Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A több napos program részeként hét új emlékoszlopot is avattak a sírjel parkban azok emlékére, akik a zalai népművészet terén, illetve a ház létrejöttében jeleskedtek és a mostani évfordulót már nem érhették meg.

 

Bővült az emlékpark

A gébárti ünnepség a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkbeli avatással kezdődött. Hét új emlékoszlopot avattak azok tiszteletére, akik a ház építésében jelentős szerepet játszottak, illetve, a népművészet terén voltak kiemelkedők. Ahogy Balaicz Zoltán polgármester fogalmazott, talán ők küldték azt a szép napsütéses időt, mely az esemény fényét emelte. Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének elnöke is köszöntőt mondott ez alkalomból.

- A magyarországi népművészet virágzik, abban a korban, amikor a tradicionális népi kultúra már nem érhető el. De még mindig több ezren éltetik azt a kézműves kultúrát, amit az elődeink ránk hagytak. Gyűjtötték, publikálták, tovább emelték, visszatanították, a jelenhez igazították – majd a szocializmustól a népművészet fejlődését részletezte, míg végül eljutott ennek az értékőrző és továbbító tevékenységnek a részeként a fejfákig. Ezt követően méltatta azon személyek munkásságát, akik tiszteletére a mostani hét emlékoszlop emeltetett. Név szerint: Makovecz Imre építész, Fekete György belső építész, dr. Kovács Flórián a VMK egykori igazgatója, dr. Bánszky Pál művészettörténész, Borbély Jolán néptáncos, népművészeti egyesület szervező, Gál Janó fafaragó. Valamint közös emlékoszlopon: Badacsonyi Lajos fafaragó, Bereczky Kálmán, Bereczky Kálmánné szabók, dr. Kerecsényi Edit hímző, Keszei Sándorné hímző, az egyesület első elnöke, Soós Lajos, Pápai Sándor fafaragók, Takács István kovács, Virágh Béla, Virágh Béláné szövők.

A ház udvarán többen is köszöntőre emelkedtek a színpadon, ahol egyébként a Harangláb együttes szolgáltatott igényes népzenét. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, úgy fogalmazott, a most avatott fejfák el fognak porladni, és a mostani vezetők, Skrabut Éva és Prokné Tirner Gyöngyi akkor végeztek jó munkát, ha lesz majd, aki ezeket újra alkossa, a hagyományőrzést folytassa. Balaicz Zoltán személyes élményeket is megosztott, miszerint kisgyerek korában édesapját kísérve, illetve gimnazistaként alkotótáborokban már korán az élete részévé lett a gébárti ház. Majd hozzátette, a négy évtized hosszúsága bár nézőpont kérdése, mégis kijelenthetjük, hogy nagy dolog ez a termékeny időszak. Ahogy az is, hogy most a jelenben együtt vannak a népművészek, kézművesek, és ennek a csapatnak a jövő felé is van üzenete. Majd kitüntető okleveleket adott át a két vezetőnek. 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége nevében Kolozsvári István alelnök köszöntötte a jubilálókat. Megjegyezte, egyre nagyobb felelősség a mesterségek, hagyományok átörökítése.

- A közösségeknek mégis saját otthont kell teremteni, mert csak megfelelő körülmények között lehet alkotni. Tokaj, és Velem után ilyen az országban harmadikként létesült Gébárti Kézművesek Háza, amely azóta folyamatosan bővült, egyre több tartalommal telt meg. Táboroknak, előadásoknak, kiállításoknak ad helyet a műhelymunkákkal párhuzamosan. Ennek a legutolsó gyümölcse az öt nap alatt megfaragott hét fejfa, melyet különböző korú és mesterségbeli szinten lévő faragók közösen alkottak – majd az ünnepelteknek a hosszú életet jelképező bazsarózsát és az eredményességet, bőséget szimbolizáló levendulát nyújtotta át. 

A ház két „gazdája” Skrabut Éva, a Zalai Népművészeti Egyesület jelenlegi, és a ház egykori vezetője, valamint Prokné Tirner Gyöngyi az alkotóház jelenlegi vezetője is köszöntőt mondott, felelevenítve a 40 év kezdetét, főbb állomásait. 

Az ünnepség végén nevük felolvasása és egyperces tiszteletadás mellett emlékeztek az elhunyt tagokra. Az ebéd előtt még további köszöntők hangzotta el, többek között a Stiller családról, akik a ház építésétől fogva jelen vannak Gébárton. 

Az ünnepség utolsó napján Nyitott Műhelybe várták az érdeklődőket. A „borsó és a héja” elmúlt 40 évéről pedig egy kiadvány látott napvilágot Prokné Tirner Gyöngyi és Skrabut Éva szerkesztésében.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK