2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konferencia a falumúzeumban

2018. szeptember 16. vasárnap, 14:56
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
Tartalomfejlesztés lehetőségei a szabadtéri néprajzi gyűjteményekben címmel tartottak konferenciát az elmúlt héten a Göcseji Falumúzeumban. A rendezvény résztvevőit Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Tolvaj Márta alpolgármester arról szólt, hogy az önkormányzat számára fontos a népi hagyományok őrzése, Göcsej kulturális örökségének védelme.

Mindez kihat a turizmusra, hiszen érzékelhetően nőtt az érdeklődés a térség még jobb megismerése iránt. Éppen ezért Zalaegerszeg önkormányzata egységes turisztikai terméket ajánl, jelenleg a részleteken dolgoznak. Az alpolgármester sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült a falumúzeum születésének 50. évfordulóján elkezdeni a felújítást, ami egy kis késésben van.

A népi hagyományok őrzéséről

A konferencián több hazai szabadtéri múzeum képviselője számolt be szakmai munkájukról, de a határon túlról is érkeztek szakemberek: Tamara Muhic projekt koordinátor például a szlovén-magyar határon átnyúló intézményközi együttműködésről tartott előadást. Élő történelem a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban címmel pedig Faár Tamara szólt a munkájukról. A Göcseji Múzeumot Marx Mária etnográfus képviselte, aki Birtok és birtokos – a kisnemesi kúria berendezésértől tartott előadást.  

Köszöntötte a konferencia résztvevőt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is, aki többek között arról beszélt, mi a különbség a nemzeti kultúra és a nemzet kultúrája kifejezés között. A skanzenek jelenlétének akkor van értelme, fogalmazott, ha állandóan jelen van a környezetben.

Mint fogalmazott, szomorúan vette tudomásul, hogy csúszik a falumúzeum fejlesztése. Ígéretet tett arra, hogy rákérdez ennek okára kormányzati szinten.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK