2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mesék a vállusi summás asszonytól

2024. január 07. vasárnap, 16:57
Szerző: Bánfi Kati
Még január végéig látogatható Keszthelyen a másfél éve nyílt, Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága című időszaki kiállítás, mely egy vállusi asszony meséiből válogat, és interaktív módon dolgozza fel azokat. A tárlat a Magyar Géniusz Program első rendezvénye az országban.

Január végéig látogatható az Igaz vót ám! című tárlat Keszthelyen

A Magyar Géniusz Program egyrészt vándorkiállításon vonultatja fel a magyarság géniuszait, másrészt pályázatok révén támogatja a múzeumok kiállító munkáját. Ez utóbbi lehetőséggel elsőként a keszthelyi Balatoni Múzeum élhetett a 2022. júniusában nyílt és az idén január 31-én záruló múzeumpedagógiai tárlatával.

Fotó: Balatoni Múzeum

A kiállítás a summások (mezőgazdasági idénymunkások), életét és az az 1906-ban született vállusi summásasszony, Benke Jenőné, Teréz néni meséit és ezek inspirálta népművészeti tárgyakat mutatja be, illetve tudáspróbát is kínál. A meséket dr. Petánovics Katalin, nyugalmazott muzeológus gyűjtötte az 1970-es évek elején. A mesekincs egyrészt Teréz néni saját családi öröksége a felmenőitől, másik részüket a Dunántúlon hallotta a summás munkák során.

- A legtöbb élethelyzetnek van mesebeli párja, ami útmutatást és lehetséges válaszokat adhat. Jelképesen saját életutunk vándorai vagyunk, a mesék pedig átsegíthetnek az életfordulókon, konfliktusokon. Mesét hallgatni és mondani nemcsak szórakoztató, hanem a kultúránk szerves része, amely segít az értékrend kialakulásában és megerősödésében – olvasható többek között a tárlat bevezetőjén.

Fotó: Bánfi Kati

A kiállítás négy teremben berendezve adja át a látható, hallható, tapintható élményeket. A közel 100 lelkes Vállus községnek is „reklámot” adva, mely település lakói 1945-ig élték a summások „kettős életét”.  A mesék pedig bármely korosztály számára, egyénenként más tanulságot szolgáltatnak az aktuális élethelyzethez mérten. Krisztus és a gazdag pap, A szegény ember fa tehene, a királyné meséje, A fösvény asszony, A betyárok vagy éppen A béka története ad jótanácsot, mutat utat még néhány hétig a látogatóknak.

A tárlat tárgyai többek között a Zala Megyei Népművészeti Alapítványnak köszönhetők. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK