2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Németh János keramikusművész 90 éves

2024. március 16. szombat, 19:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Németh János Kossuth-díjas keramikus- és szobrászművészt, a nemzet művészét. A jeles évforduló alkalmából jubileumi tárlata nyílt a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Szívvel lélekkel kötődik a zalai vidékhez

Az alkotót a népes közönségen túl mindenekelőtt Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök Németh Jánosnak írt üdvözlő szavait. Ezt követően a polgármester többek között elmondta: az alkotót rengetegen szeretik a városban és természetesen nemcsak a műveit, hanem magát Németh Jánost, az embert, a barátot is. Munkásságával beírta nevét a hazai művészettörténetbe, műveivel maradandót alkotott, szobrai pedig azt is jelzik, hogy szívvel lélekkel kötődik a zalai vidékhez.

Jubileumi tárlata nyílt az alkotónak

Az alkotót Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke és dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója is köszöntötte. A művészettörténész többek között elmondta: Németh János iparművészeti technikával dolgozik, iparművészeti fejjel gondolkodik, de egyúttal szobrász is. Alkotásai a görög, az etruszk és az egyiptomi művészet jegyeit is magukon viselik, de művein a középkor spiritualitása, sőt a 20. század formákból, tömbökből építkező törekvése is megfigyelhető. Emellett a zalai, göcseji táj, a dombok, az erdők szintén ihletői műveinek. Egész lényét és munkásságát a derű és szeretet hatja át.

Az elmúlt évtizedek alkotásaiból látható válogatás

Az ünnepélyes tárlatnyitón maga az alkotó is felszólalt, felidézve gyerekkorának és pályafutásának kezdeti éveit. A szülői házat éppúgy, mint a főiskolai légkört, ahol sok tapasztalatot szerezett. Az viszont soha nem fordult meg a fejében, hogy Budapesten maradjon, és ne térjen vissza Zalába. A célja mindig az volt, hogy a fazekasok hagyományait megtartva, ám annak formajegyein túllépve, a magyar népművészetre épülő komplex műveket, szobrokat hozzon létre. Kisseb elemekből, kubusokból, geometrikus formákból építve fel a teljes műalkotást.

Kostyál László és Németh János

A kiállítást Sára Ernő tervezőgrafikus, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az ünnepségen közreműködött Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Bognár Szilvia népdalénekes, valamint Farkas Ignác színművész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK