2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népviseletbe öltöztetett babák

2016. augusztus 11. csütörtök, 17:51
Szerző: Antal Lívia Fotó: LA
Christine Daniel saját készítésű, sváb és magyar népviseletes babáiból nyílt állandó kiállítás Kehidakustányban, a Deák Ferenc Kulturális Rendezvény és Közösségi Házban, a közelmúltban.

Lázár István, Kehidakustány polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a több mint hatvan darabból álló gyűjteményt a Göcseji Múzeum őrizte ez idáig, amit Christine Daniel örökösei adományoztak önkormányzatuknak. A népviseletbe öltöztetett babák a sváb és magyar hagyományokat mutatják be. Láthatók többek között sokác, kalotaszegi, torockói, szentistványi, buzsáki, hetési, szennai, kalocsai és csökölyi viseletek, melyeket esküvőkön, temetéseken, aratáskor, kézfogókor vagy éppen vásárra menve öltöttek magukra a régi korok emberei. Mindegyik vitrin egy-egy ilyen életképet jelenít meg.

Állandó kiállítás Kehidakustányban

Készítőjük 1924-ben született Bonyhádon, Rinyabesenyőn, Nagyatádon és Pécsett élt húsz éves koráig. Német származása miatt 1944-ben Németországba kényszerült menekülni, de szíve mélyén mindig idetartozónak érezte magát, olvasható a szintén kiállított emlékiratában. Ezért írta meg és adta ki Bonyhád és Risabesenyő történetét, amit az Országos Széchenyi Könyvtár megvásárolt hungarica gyűjteménye számára.

„Gyermekkoromban a népviselet még a mindennapok öltözéke volt. Elhatároztam, hogy amint szülőhelyem történetét, ezt is megörökítem saját kedvtelésemre és az utókor számára. Hazalátogatásaimból mindig feltöltődve tértem vissza Németországba, ilyenkor felerősödtek gyermekkori élményeim, amelyekből aztán újabb és újabb népviseletbe öltöztetett babák születtek. A magyarok öltözködésének gazdagságát, hagyományait, a falusi emberek kultúráját, az ünnepeket és a hétköznapokat mutatom be a babák segítségével.”

Christine Daniel azt is írja rövid emlékiratában, hogy a több mint hatvan babából álló gyűjteményt Németország és Magyarország több nagyvárosában kiállították már. Azért ajánlotta fel a zalaegerszegi Göcseji Múzeum számára, hogy fennmaradjon az utókor számára.

Örököseinek köszönhetően a páratlan gyűjtemény, a művészi hitelességgel megvarrt viseletei immár a kehidakustányi babamúzeumban láthatók, hétfőtől péntekig előre egyeztetett időpontban 9 és 15 óra között. Időpont-egyeztetés: 06-83/334-013.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK