2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Öltözz Te is népviseletbe!

2020. április 27. hétfő, 17:24
Szerző: Banfi Kati; Fotó: B.K.
Az öt évvel ezelőtt indult „mozgalmat”, mi szerint a Népviselet Napján, április 24-én, öltözzünk legalább jelzésszerűen népviseletbe, az idén sem hagyták veszni az elkötelezettek. Bár a szervezés bonyolultabb, a megjelenés az idén egyéni és távolságtartó, az értéket továbbra is magukra veszik.

Zalaegerszegen ennek „élharcosai” a Zalai Táncegyüttes keretin belül működő Szarkaláb női csoport tagjai. Ők napokon át szervezkedtek telefonon és online. 

 Az idén, találékonyan

A fent említett hölgyek az idén immár hatodszor tesznek eleget a felhívásnak. Számukra népviseletet hordani egyébként sem megerőltető, néhányuk a fellépő ruháját is saját kezűleg hímezte. S bár az ország egyes területein még napi gyakorlat akár a piacra vagy a misére menni népviseletben, a legtöbb helyen ehhez már felhívás kell.

- Nem gondolom sem életszerűnek, sem hitelesnek, ha teljes népviseletet öltenénk és mondjuk úgy mennénk a munkahelyre vagy bevásárolni. Sokkal inkább cél, és feladat kiválasztani a viselet egy darabját, szoknyát, mellényt, hímzett blúzt, vagy akár csak egy pántlikát a hajba, nyakláncot, gyöngyös fülbevalót és ezt hordani egész nap a ma szokásos öltözékkel kombinálva. Akkor is, ha most kivételesen ezt csak a családtagok és a szomszédok értékelhetik, láthatják. Akár farmerral, magas sarkú cipővel is jól mutat egy szépen hímzett ing. Nem egyszer láthattuk valamilyen magyar hímzésű ruhát akár amerikai celebek ünnepi alkalmon való megjelenéseként, vagy itthon prominens hölgyeken. Úgy látom, nagy örömmel, hogy ez egyre inkább felvállalható divat – mondta lelkesen Prokisch Anikó, az akció helyi szervezője. Beszélgetésünk alatt is csengett a telefonja, egyeztetett a csoporttagokkal és a fotósokkal, akik megörökítik a nap során külön-külön a résztvevőket.

- Az országos akcióról ezek szerint tabló készül. 

– Igen, ez a  szervezők kérése. A támogatóknak köszönhetően (zalaegerszegi önkormányzat) rólunk már két videófelvétel is készült a fotókon kívül, ami nagyon emlékezetessé tette az eseményt. De az sem feledhető könnyen, amikor az egyik évben ezen a napon karikázót jártunk a Dísz téren. Erre most nem kerülhet sor. 

- Hogyan bírjátok tánc nélkül?

- Nagyon hiányzik, ahogy a baráti társasággá vált csoporttal való találkozás, a sok közös élmény is. Nehezen viseljük – tette hozzá Pankerné Temesi Imelda, aki népviseleti ingben készítette a vacsorára való pitét, ezzel várta haza a férjét, Endrét, aki egyébként fotósként működik közre az akcióban, máskülönben a hölgyeket kísérő kórus tagja. 

- Mi elég mozgékonyak vagyunk, alig várjuk, hogy történjen valami, minden jó kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk. Ez most nagyon hiányzik – tette hozzá „logisztikázás” közben Anikó, ahogy a 16 résztvevővel telefonon egyeztetett. Hangsúlyozta közben, most nem az autentikusság a hangsúlyos, hanem a népi elemek megjelenése a hétköznapokban. – A találékonyság ámulatba ejtő példáit láthatjuk a napokban néptáncos videófelvételek sorozatában. Most ezzel kell, hogy beérjük, de nem pótolja az igazit. 

Az „Öltözz Te is népviseletbe” akció magánkezdeményezésű volt, Hrágyel Dóra az ötletgazda. Aztán jó visszhangra talált és tavaly már nagyon sok intézmény is kapcsolódott a múltunkból hozott értékeket éltető naphoz, mondhatni hagyománnyá vált. Az idén pedig a „trend” alapján online tanfolyam is szerveződött, otthon a gyerkőcökkel közösen készíthető papírgyöngy kaláris, illetve papírtarisznya készítésére. 

Legyünk büszkék a népviselet mellett a nehézségekben is támogató magyar találékonyságra. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK