2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tetőtől talpig

2022. március 21. hétfő, 19:25
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Gébárti Regionális Népi Alkotóház folyamatos fejlesztésének újabb állomásaként a kovácsműhely szomszédságában viseletkészítő bemutató műhely nyílt. A hivatalos átadásra március 19-én került sor.

Viseletkészítő műhely Gébárton

A műhelyt „Tetőtől talpig” elnevezéssel illették, s valóban a fejfedőktől a díszes, nemezelt lábbelikig sok szép kelme és kiegészítő látható itt a vitrinekben és a szekrényekben (a belső építészet Bedics Zsuzsa elképzeléseit tükrözi). A megnyitón jelen voltak a szakma képviselői mellett a támogatók. A kis épület kialakítását, mely Fülöp Tibor tájba illő tervei alapján készült, 7 millió forinttal a Csoóri Sándor Alap, 4 millió forinttal pedig a városi önkormányzat támogatta. A berendezés a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felajánlásának köszönhető.

- Ahogy a tagság és a látogatottság egyre nő, időről időre hozzá kell tenni valamit a házhoz, mindig kell egy újabb hely. 2000-ben alakítottuk ki a kovácsműhelyt, legutóbb pedig a Panoráma Galériát. Most pedig a népművészet legnépszerűbb ága, a textilekkel foglalkozó szakemberek kaptak bemutatóhelyet, mely nemcsak a szakmabelieknek, hanem a látogatóknak is élményeket nyújt – mondta köszöntőjében Devecz Zsuzsa, az idén 40 éves Zalai Népművészeti Egyesület titkára. 

A rendezvényen köszöntőt mondott (a népművészek számára a legnagyobb pályázati lehetőséget biztosító támogató), a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének elnöke, dr. Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye. A zalai vidék országhatártól függetlenül érintkezik Göcsej, Hetés, a lendvai terület és az Őrség népi kultúrájával, viseleteivel, szokásaival, és őrzi is azt. Nem véletlenül ilyen gazdag és nagy múltú 1982 óta az itteni népművészeti egyesület. A mai korban az értelmiségi rétegnek a feladata a népi kultúra megőrzése, átörökítése, tette hozzá az elnökasszony. 

A támogatók részéről Balaicz Zoltán polgármester és Kovács Dezső, az iparkamara elnöke is köszöntőt mondott. 

- A helyben elért siker alapja az összefogás, az új műhely is ennek a kézzel fogható, látható példája. De minden összefogás felesleges, ha nincsenek közös célok, álmok. Itt Gébárton mindig vannak, már most is hallottam a legújabbat. Az itt dolgozóknak van hite, ereje, akarata, össze is tudnak fogni. A mai avatásnak ez is az üzenete – mondta a polgármester. 

- Ma a legfontosabb a gazdasági fejlődés és miközben a szemünk előtt nő ki egy új Zalaegerszeg, felértékelődnek azok az értékek, melyet a népművészeti egyesület gondoz. 10 éves együttműködés van a kamara és a népművészek között programok és beruházások terén. A jövőt a jelenből és a múltból kell felépíteni, ahogy Széchenyi mondta, ezért köszönjük az együttműködési lehetőséget – mondta Kovács Dezső és köszöntötte Skrabut Évát, a népművészeti egyesület elnökét a nemzeti ünnep alkalmából kapott kitüntetése okán. 

A rendezvényen közreműködött a Zalai Senior Néptáncegyüttes. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK