2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tízéves a Tűtáncoltatók Foltműhely

2024. május 27. hétfő, 20:20
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli Zalaegerszeg egyik foltvarró csoportja, a Tűtáncoltatók Foltműhely. A születésnap alkalmából regionális találkozót és kiállítást szerveztek a Göcseji Tudásközpontban, mely intézmény immár két éve a találkozási helyük.

Születésnap kiállítással, regionális találkozóval

Takács Zoltánné Éva, a csoport vezetője számolt be a szakkör 10 éves munkájáról. Elmondta, egy kezdő tanfolyamon ismerkedett össze a leendő tagság. Ő akkor éppen GYES-en volt, de a műhely többségét nyugdíjasok teszik ki. Nyolc évig az Izsák-iskola volt a szakkör találkozóhelye, de aztán a kedvezőbb nyitvatartás miatt beköltöztek a Göcseji Tudásközpontba. Ebben az intézményben a mostani az első kiállításuk, Csácsban már többször megmutatták tudásukat a nyilvánosságnak és még visszajárnak időnként és hozzájárulnak az ünnepi dekorációkhoz kézműves munkáikkal. 

- Gyerekkorom óta érdekelnek a kézimunkák, kötés, horgolás, hímzés. De amikor megláttam a foltvarrást, egyből nagyon megtetszett és ez lett a kedvenc. Leginkább az a szabadság tetszik benne, hogy nem kötött sem a minta sem a szín. 

- Drága hobbi ez?

- Minden hobbi sokba kerül. Eredetileg a még felhasználható foltokból készültek a munkák. Mára ez megváltozott és külön anyagokat lehet beszerezni ehhez a technikához, ami nem olcsó. De olyan sok munkával készül el egy-egy terítő, ágytakaró, falikép, táska vagy gyerekjáték, hogy nem érdemes nem tartós anyagot választani hozzá. Eleinte éppen az anyabeszerzés volt a fő nehézség. Most már könnyebben elérhető ez is és az ilyen régiós vagy országos találkozókhoz mindig kapcsolódik anyagvásár is. A rendezvényt a kiállításmegnyitó és vásár mellett kiegészítjük egyéb kézműves technikákkal való ismerkedéssel, most éppen nemezeléssel. batikolással.

- A sok munkát igénylő foltvarrást el lehet rontani?

- Lehet rossz a színválasztás, színkombináció, pontosan kell kiszabni a mintákat, pontosan tűzni, összeilleszteni, varrni. Alaposság és pontosság kell hozzá. 

- Mekkora most a csoport létszáma, és mik a következő időszak tervei?

- 18 fővel indultunk, mára sajnos lecsökkent 11-re ez a szám. Kéthetente szerdánként találkozunk a tudásközpontban. A kiállítás egyik érdekessége, hogy mindenki megalkotta foltvarrással a saját „arcképét”. Ez nem a pontos arcvonásokat jelenti, inkább a saját világról, stílusról ad egy tükörképet. A közös alkotás mellett mi is megyünk az évenkénti régiós találkozóra, aminek mindig más a helyszíne, vagy workshopokra, országos rendezvényekre, mert mindig lehet újat tanulni. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK