2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tökfesztivál és Pásztorhagyományok Napja

2019. október 01. kedd, 19:28
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Tökfesztivált és a Pásztorhagyományok Napját ünnepelték folklór műsorral, mesterség- és műhelybemutatókkal, népi játszóházzal, kiállítással, gasztronómiai kínálattal a gébárti Kézművesek Házánál.

 A jövőben inkább az utóbbi ágat kívánják majd kidomborítani, mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a ház vezetője, a program szervezője, mivel a pásztorhagyományok ünnepe ritka az országban, ellentétben a tökfesztiválokkal. Külön szerencse, hogy az idén, éppen Szent Mihály napjára, az egyik jeles pásztorünnepre tudták szervezni a rendezvényt. 

Azért nem hiányoztak a tökös dolgok sem az idei programon. Többek között egy 230,5 kilogrammos Atlantic Giant példányt is felvonultatott Kiss Attila, aki Pórszombaton, 40 négyzetméteren, kézi beporzással termesztette direkt óriásira a kabakos növénykéjét, mellyel nemrég második helyezést ért el a rácalmási versenyen (a győztes 42 kilogrammal nagyobb egyedet mutatott be). Az egyébként sütőtök termesztéssel foglalkozó gazda az idén másodszor vágott bele az óriás tök nevelésbe, s meg is haladta a tavalyi 218 kilogrammos méretet. 

A pásztorhagyományokra pedig azért is fontos felhívni a figyelmet, tette még hozzá Prokné Tirner Gyöngyi, mert még vannak alkotók, akik ezt az ágat művelik. Így az egyik műhelyben Zalai Béla fafaragó a pásztorfurulya készítés rejtelmeibe kalauzolt. Elmondta, nem minden pásztor tudott ilyent hat lyukú, hátsó sípos hangszert készíteni, de szinte mindannyian tudtak rajta játszani. Két furulya típus volt, az erdélyi és a dunántúli, melyeknek a belső átmérője különböző. Az előbbi inkább gyümülcsfából, az utóbbi inkább bodzából készült. A díszítés szintén vidékenként változó. A legnehezebb feladat pedig a síprész elkészítése volt. A lyukak méretet pedig a hangszer hosszához, vastagságához és a hangmagassághoz kellett igazítani.

Az idei tökfesztivál a szokásosnál több érdeklődőt vonzott, mégis megőrizte bensőséges hangulatát. A sülő sütőtök illatával átitatott házban népi-játszóházvezetők munkáiból nyílt vitrinkiállítás. Egyébként pedig új helyszínen, az alkotóház új kiállítóterében is tárlat várta a látogatókat. Nem maradt el a tökfaragó verseny és mókás tökfej fotók készítésére is volt mód. A hangulatfokozó zene a Re-Folk zenakarnak volt köszönhető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK