2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vasárnap ismét Egerszeg Búcsú a skanzenben

2019. július 23. kedd, 15:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Huszadik alkalommal kerül megrendezésre az Egerszeg Búcsú. Július 28-án, vasárnap 10 órától este 8 óráig várják az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumba, ahol a hagyományőrző programokon, kirakodóvásáron túl, sor kerül az idei Lokálpatrióta-díj átadására is.

A részletekről a skanzenben tartottak sajtótájékoztatót a szervező Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) és a házigazda intézmény vezetői. Bevezetésképpen Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: bár tavaly a tervezett felújítási munkák miatt szünetelt a falumúzeum, idén (a rekonstrukció csúszása miatt) minden nagy nyári és őszi rendezvényüket megtartják.

Mesterségbemutatókkal és folklórműsorokkal is készülnek

Major Zsolt, Kaján Imre, dr. Kocsis Gyula és Varju András a sajtótájékoztatón

Az Egerszeg Búcsúval kapcsolatban Major Zsolt, az EZE alelnöke úgy fogalmazott: húsz évvel ezelőtt, azzal a céllal szervezték meg az első programot, hogy emléket állítsanak a város védőszentjének, Mária Magdolnának, illetve, hogy felelevenítsék a régi búcsúk hangulatát. Nem szerették volna ugyanis, ha elveszik ez a szép hagyomány; a skanzen pedig épp alkalmas helyszín arra, hogy a látogatókat évről évre kicsit visszarepítsék a múltba. Örülnek, hogy az Egerszeg Búcsú gyökeret vert a város kulturális életében, és minden esztendőben meg tudják rendezni, Magdolna nap környékén.

Ami a programokat illeti: idén is mesterségbemutatókkal, kirakodóvásárral, játszóházzal, kulturális- és folklór műsorokkal várják az érdeklődőket nemcsak a skanzen, hanem a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén is – mondta dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke.

A délelőtt a szokásoknak megfelelően ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd benépesülnek a porták, ahol a népi mesterségbemutatókon túl, tradicionális étkekkel és italokkal is készülnek. A Pajtagalériában idén Vollein Ferenc festőművész mutatkozik be, a színpadon pedig többek között a Gála Társastánc Klub és a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportja lép fel. A késő délutáni, esti órákban pedig a Hellogramm és a Z-A-J Band zenekarok állnak színpadra. A Lokálpatrióta-díj átadására 15 óra 15 perckor kerül sor.

Vasárnap benépesülnek a porták

A szervezők változatos – gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt szóló – programokkal készülnek. Azt ígérik, a búcsú idején garantáltan füstölni fog a kovácsműhely kéménye, és ütni fogják a vasat. De a bőrművesek, csipkeverők, fazekasok sem tétlenkednek majd.

A házigazdák részéről Varju András osztályvezető jelezte: a rendezvényre a falumúzeum belépődíjai érvényesek. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK