2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zala, a méhek terített asztala

2018. július 11. szerda, 16:48
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zala, a méhek terített asztala – A népi méhészkedés hagyományai címmel a Balatoni Múzeumban nyitottak időszaki szeptember nyolcadikáig látogatható kiállítást a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként.

A tárlat Dél-Zala, Zala és a szomszédos somogyi területek népi méhtartására vonatkozó tárgyi és szellemi emlékeit mutatja be. Zala megye méhészete napjainkig az egyik legjelentősebb Magyarországon. A nagykanizsai és a keszthelyi múzeumok közös tárlatának alapját a dr. Kerecsényi Edit néprajzi és honismereti kutató által gyűjtött tárgyi, adattári és fotótári anyagok, valamint az ezek által inspirált további kutatások és publikációk eredményei adták. Mindezt a Balatoni Múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb darabjaival, régi fényképekkel, enteriőr-részletekkel kiegészítve. A kiállítás színesen és életszerűen mutatja be a Dél-Dunántúl népi méhészetét a középkortól napjainkig.

A nyitóünnepségen mondott köszöntőjében Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója utalt arra a tényre, hogy méhek nélkül nem lenne élet a földön. Az intézmény vezetője kimentette a távolmaradása miatt hiányzó Száraz Csillát, a Thúry György Múzeum igazgatóját, akinek köszöntő levelét Gyanó Szilvia etnográfus, a kiállítás kurátora olvasta föl. A levélben szó esett a sokszínű, több korosztályt is megérintő, a turisták számára is érdekes, együttműködésből létrejött tárlat összefoglalásáról. A kiállítást dr. Szabó István, a Pannon Egyetem Georgikon Karának nyugalmazott Professor emeritusa nyitotta meg. A Niklai Szent Ambrus Mézlovagrend valamint Takács Szilvia, a múzeum versmondó kör vezetőjének közreműködésével tartott rendezvényen a szakember a méhészeket barátságos embereknek mondta, akik minden helyzetre megoldást találnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK