2021.12.01., szerda - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészséges város Zalaegerszeg

2017. november 21. kedd, 08:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége Zalaegerszegen tartotta 29. szimpóziumát, melyen ismertették és bemutatták a tagvárosok számára az Agenda 2030 céljaihoz kapcsolódó tevékenységeiket a városi lakosság egészségének fejlesztése érdekében.

Az ENSZ tagállamai 2015 őszén fogadták el az „Agenda 2030 a Fenntartható Fejlődésért” című dokumentumot, ami egy új globális fenntartható fejlődési keretrendszer bolygónk érdekében. Kidolgozásában Magyarország aktív szerepet vállalt, miután a WHO Európai Egészséges Városok programja 29. éve működik hazánkban. Jelenleg 18 tagvárosa van, ebből négy zalai, Zalaegerszeg a kezdetektől, valamint az időközben belépő Nagykanizsa, Zalakaros és Zalaszentgrót. A háromnapos szimpóziumon azt mutatták be, hogy az Egészséges Városok program alapelvei, prioritásai hogyan kapcsolódnak az Agenda 2030 célkitűzéseihez.

Gecse Péter, De Blasio Antonio és Miklósyné Bertalanfy Mária

Zalaegerszeg szerepvállalásáról Gecse Péter alpolgármester tartott előadást a Modern városok program és a TOP-program keretében megvalósuló fejlesztéseket ismertetve. Elsők között említette a járműipari tesztpálya, az okos gyorsforgalmi út, a smart city (okos város), valamint az 5G adatátviteli technika tesztkörnyezetének létrehozását, mint innovációs fejlesztéseket. A zöld felületek és az élő vizek megóvását szolgálják a Zöld város, valamint a Zöld Zala projektek. Az előbbi a Vizslapark rekonstrukcióját valamint a Gébárti-tó környezetének szabadidő- és pihenőövezetté való fejlesztését szolgálja, míg az utóbbi a Zala folyó holtágának revitalizációját teszi lehetővé.

Az idegenforgalmi fejlesztések jelentőségét hangsúlyozva kitért Zalaegerszeg emblematikus turisztikai látványosságára, a jövőre fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Göcseji Falumúzeum funkcionális fejlesztésére is, ami a tervezés fázisában van. A Mindszenty zarándokközpont tervei viszont már elkészültek, a kivitelezés a jövő tavasszal elindulhat. Az egészségfejlesztést szolgálva a sport és szabadidős lehetőségeket bővíti az Alsóerdőn illetve a tv-toronynál megépítendő sport és rekreációs központ, ami egy nagyon innovatív és komoly hívó szóval bíró turisztikai attrakció lesz. Ezek az uszoda-beruházással együtt alkotják jövő évi terveiket, hiszen egy eredményes közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk kivitelezéseikre. 

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy mindezen fejlesztések tükrében szükséges a szállodakapacitást bővíteni. Ezzel kapcsolatban kedvező hír, hogy egy befektetőcsoport a régóta bezárt Balaton hotelt négycsillagos, 64 szobás szállodává kívánja átalakítani.

A dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott védnöksége alatt zajló rendezvényen részt vett De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének főtitkára, Miklósyné Bertalanfy Mária, az igazgatótanács elnöke, valamint dr. Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, és dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács titkára. Ők a központi szerepvállalás főbb pontjait mutatták be, a tagvárosok képviselői pedig beszámoltak arról, hogy az Agenda 2030 programban meghatározott célok érdekében milyen konkrét lépések történtek, történnek településeiken.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK