2020.05.31., vasárnap - Angéla,Petronella Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Digitális könyvtárossá kell válni

2017. december 11. hétfő, 17:15
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Milyen az, amikor egy könyvtár „okos”, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük a bibliotékáknak a 21. században? Hiszen már rég nemcsak egyszerű könyvkölcsönző helyként funkcionálnak. (Ez a nézőpont amúgy is eléggé sarkított.) Arról nem is beszélve, hogy a könyvtárosok feladatkörei is sokat változtak az évtizedek alatt.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a közelmúltban rendeztek szakmai napot Okos Könyvtár – Kultúra a digitális világban címmel. A rendezvény után Tóth Renáta olvasószolgálati csoportvezetőt többek között arról kérdeztük, hogy mi is az az okos könyvtár?

Okos könyvtárak az olvasókért

Tóth Renáta

- A fogalom egyrészt mindazoknak a szolgáltatásoknak az összességét jelenti, melyek az okos eszközök (például tabletek, okostelefonok, e-bookok) által igénybe vehetők. De ide tartoznak az újonnan kiépített rendszerek is, mint az online katalógusok és más digitális adatbázisok, hírlevelek, vagy egy sor telefonra tölthető applikáció.

Ez utóbbiakkal kapcsolatban a csoportvezető elmondta: több ötletük is van, hogy az olvasók igényeit hogyan tudnák jobban kielégíteni, néhány okostelefonra tölthető alkalmazás segítségével. Ezek jelenleg fejlesztés alatt állnak.

- A technológia fejlődése kihat a könyvtárakra is. Úgy is mondhatnám, hogy az innováció bennünk van! Ehhez persze szükséges a könyvtárosok szemlélet- és szerepváltása. Nekik is ismerniük, használniuk kell az új eszközöket és egyre inkább digitális könyvtárossá kell válniuk. Megmarad az analóg szolgáltatás is, de követni kell a trendeket.

Tóth Renáta szerit ez a 2010 után született – úgynevezett alfa – korosztály miatt különösen fontos, hiszen belőlük lesznek a jövő olvasói. Az olvasás népszerűsítését pedig kiskorban kell elkezdeni. Tudomásul kell viszont venni, hogy ők már a digitális kor gyermekei, így más módon szólíthatók meg. A modern technikának köszönhetően erre több lehetőségük van a könyvtárosoknak. A közeljövőben be szeretnék szerezni a Bookr Kids mesetabletet, ami a mesélésen kívül készségfejlesztésre is alkalmas, hiszen különféle feladatok kapcsolhatók hozzá. A hagyományos papírkönyvet persze nem helyettesíti ez az újdonság, arra azonban mindenképpen jó, hogy felkeltse az érdeklődést és hogy javuljon az olvasás- és íráskészségük.

Kölcsönözhetővé tennék az e-book olvasókat

- Természetesen az Y és Z generáció tagjaira is fontos odafigyelni, mert már ők is a technika világába születtek. Másképp olvasnak, mint szüleik vagy nagyszüleik és mások az igényeik is. Őket különféle honlapon elérhető alkalmazásokkal, videókkal, illetve a közösségi oldalakon való aktív könyvtári jelenléttel lehet megszólítani. A zalaegerszegi könyvtár például a Facebookon éppúgy elérhető, mint az Instagramon, ami egy állandó kapcsolatot jelent az olvasókkal. Abban is gondolkodunk, hogy az e-book olvasó eszközt hogyan lehetne biztonságosan kölcsönözhetővé tenni. Külföldön már vannak erre jó tapasztalatok, ezt szeretnénk átültetni az itthoni gyakorlatba is. Az is jó dolog, hogy egy ideje már a mi könyvtárunkban is működik egy önkölcsönző gép. Az olvasójegy kódját beolvasva, könyvtáros segítsége nélkül is lehet könyveket kivenni.

A szakember szerint a könyvtáraknak olyan közösségi terekké kell válniuk, amit bármilyen korosztály szívesen látogat és veszi igénybe a különféle szolgáltatásokat. Legyen szó hagyományos könyvtári rendezvényekről (író-olvasó találkozókról, műhelyfoglalkozásokról és más kulturális programokról), vagy otthonról is elérhető szolgáltatásokról, digitális tartalmakról. A lényeg, hogy a technológiai fejlettség és a személyes kapcsolatok, vagy akár személyre szabott szolgáltatások együtt legyenek jelen. Napjaink könyvtáraiban rengeteg innovációs lehetőség rejlik, amiket a jövő könyvtárai érdekében érdemes jól kihasználni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK