2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Generációs különbségek és tabutémák

2017. április 28. péntek, 17:30
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A zalai iskolai könyvtárosokat és a gyermekkönyvtárosokat szólította meg az a továbbképzés, melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezett, s témája az úgynevezett Y és Z generáció, azaz az 1980 és 2009 között születettek kommunikációs világa.

Nagy Réka, klinikai szakpszichológus a generációs különbségekről beszélt, míg dr. Lovász Andrea gyermekirodalom kutató a kamaszok olvasmányélményeiről.

A generációs elmélet szerint az egymást követő generációk más világlátással, értékrenddel, viselkedéssel bírnak, s ennek változásában ciklikusság fedezhető fel, mely közel 80 évenként ismétlődik. Így ma beszélnek veteránokról (1925-1945), Baby boom (1946-1964), X (1965-1979), Y (1980-1995), Z (1996-2009) és Alfa (2010-től születettek) generációkról. Az internetre vonatkozóan a háború után születettek csak időskorban kerültek vele kapcsolatba. A X felnőtt korban ismerte meg és használja is ezt az eszközt. Az Y már a NET és a mobiltelefon világában él, a Z, a homo globalis pedig beleszületett ebbe a világba. De nemcsak az internettel való aktív vagy kevésbé aktív kapcsolat a különbség, hanem részben ennek okán is kialakult gondolkodás és reagálási különbségek, érzelmi viszonyulások, motivációk is mások.

Az átmenetinek nevezett X generáció a rendszerváltással lett nagykorú, a legmagányosabban megélt gyerekkor után. Számukra a karrier és a gyermek a fontos, a párkapcsolatra nincs idő, sok a válás, az elmagányosodás és magas stressz jellemző. Számukra a Tv volt, az, ami a következő generációknak a számítógép. Az Y korosztály nagy védettségben nőtt fel, velük töltötték a szüleik a legtöbb időt, ezért kialakult bennük egy „különleges vagyok” érzés, akár nárcisztikus személyiséggel, erős kötődés a szülőkhöz és késői fészekelhagyás. Számukra a munka és a magánélet egyaránt fontos, optimisták és mindent azonnal akarnak. Jellemzőek az evészavarok, a függőségek, szorongások. Kapunyitási krízisuk elől a virtuális világba menekülnek. Abszolút a mában élnek, nem keresik az élet értelmét, hajlamosak a fatalizmusra. Náluk jelenik meg a multicast, egyszerre három dologra figyelés.

A Z generáció jellemzője, a „Mi volt az iskolában?” kérdésre, az „Olvasd el a blogomon.” válasz. Az internetet eszközként használják, online kutatnak, tanulnak, projekteken dolgoznak. 5 féle dologra figyelnek egyszerre, világpolgárok, a legidősebb anyák gyermekei, létszámban a legkevesebben vannak, kimagasló intellektussal és problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Hagyományos módon nem taníthatók, csak probléma alapú oktatással. Életüket többségében patchwork családban élik. Problémájuk a mozgáshiány és az evészavar. Biztonságosabban használják az internetet, védik az adataikat, jövő orientáltak, alkotni akarnak.

dr. Lovász Andrea

Az Alfák 2010-től születnek, számukat 2025-re 2 billióra becsülik. Y szülők gyermekei, nagyon sokan lesznek, legmagasabb életkor várható náluk. Csendes, krízist megélő generáció lesz feltehetően, ismertette Nagy Réka.

Az irodalomban is megjelent egy új kategória. A gyerek és felnőtt olvasmányok közé beékelődött egy réteg, a felnőtté válást halogató, mesevilágot továbbéltető korosztály igényére. Őket célozza meg a Young Adult irodalom, speciális olvasmányokkal, mondta dr. Lovász Anna. A korosztály szimultán gondolkodású, gyorsan reagálnak, gyors a felfogó képességük, nagyon jó a memóriájuk, viszont megrettennek a hosszú szövegektől. A pergés és a képivilág az övék. A könyvek egy része a számítógépes játékokat adja vissza nyomtatott formában. Ezen keresztül jelenik meg a jó és rossz, fekete – fehéren. Bár bevallottan példaképük nincs, azonosuláshoz kellenek hősök, pozitív hősök, mégha csak fiktívek is. De hitelesnek kell lenni a történetnek (a vámpír egy genetikailag módosult faj).

A figyelemfelkeltést a kalligráfia, a nyelvhasználat, az erős felütések, a pergő események szolgálják. Jellemzően hétköznapi a környezet a „velem is megtörténhet” hatást keltve. Ez utóbbi különösen a tabu témáknál problémás, hiszen túl közel hozza és ezzel ijesztővé teszi azokat a jelenségeket, melyet a felnőtt társadalom nem tud megoldani és így rázúdít a fiatalokra (zaklatás, kiszolgáltatottság, alvilág, homoszexualitás, rasszizmus, fogyatékosság). De tabu témából nem lehet jól kijönni, tette hozzá az előadó, viszont több olyan könyv kellene, mely kérdések vet fel a fiatal olvasókban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK