2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Készpénz vagy bankkártya

2020. február 21. péntek, 18:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egyre újabb és bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, ezért az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet meg kell érteni, és megfelelően kell kezelni. Minderről a Pénz értéke konferenciasorozat zalaegerszegi állomásán esett szó, melynek a BGE Gazdálkodási Kara adott helyet, összevonva a programot a Senior Akadémia tavaszi szemeszterének indításával.

A pénz értékéről a Senior akadémián

A zsúfolásig megtelt előadóteremben elsőként Lambertné Katona Mónika, kiemelt projektek igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, miután a közgazdászképzésben elsősorban a pénzügyi, számviteli és gazdasági ismeretek átadása a kar fő profilja, feladatuknak érzik a pénzügyi kultúra fejlesztését az idősek körében. A Pénz értéke konferenciának ezért adtak helyet, ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné Domus Educations Alapítványa támogatásával és
az Érted és Veled Alapítvány közreműködsével valósulhatott meg. A cél olyan információk, ismeretek átadása, amelyek a biztonságosabb eligazodást segítik a pénzügyi világban az idősebb korosztály tagjai számára.

Miért bankszámla, avagy miért ragaszkodunk készpénzhez? – volt az egyik vizsgált téma. Ezzel kapcsolatban tartott előadást Balázsné dr. Lendvai Marietta, a BME Gazdálkodási kar főiskolai docense. Kérdésünkre előtte elmondta, hogy az MNB illetve a Pénzügyminisztérium a forgalomban lévő készpénzállomány költségét közel 450 milliárd forintra taksálja. A készpénz gyártása, szállítása, értékmegőrzése kerül ennyibe évente a magyar gazdaság számára, amit egyébként másra, többek között egészségügyre, oktatásra lehetne fordítani. A készpénzmentesség elérése éppen ezért célja MNB-nek, ami a gazdaság fehérítését is szolgálná. A készpénz helyett egyre inkább szorgalmazzák a bankkártya, a mobilfizetés, az online utalás használatát, amelyet az idősebb korosztálynak is el kell tudni sajátítani.

A fotó illusztráció (pixabay)

Az alapos egyéni és családi pénzügyi döntések meghozatalához elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi tudás. A főiskolai docens előadásában ezért tért ki a hitelek, kölcsönök felvételének körülményeire, továbbá olyan megtakarítási, befektetési és biztosítási lehetőségeket ismertetett, amelyek az idősebb korosztályt érdekelhetik. A konferencián a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről dr. Tóth József, a kar alapító igazgatója tartott előadást.

A közelmúltban történt események, így a pénzügyi válság, a deviza alapú hitelek ügye, valamint a brókerbotrányok miatt is elengedhetetlen az általános pénzügyi kultúra fejlesztése. Fontos nemzeti feladat ez annak érdekében, hogy a hasonló kritikus esetek elkerülhetők, megelőzhetőek legyenek. Ha mégis megtörténnek, akkor arra a fogyasztók jobban tudjanak reagálni, tudtuk meg dr. Sipos Erikától, a Pénz értéke konferenciasorozat felelős szervezőjétől.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK