2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nívós dokumentumfilmek fesztiválja

2022. január 19. szerda, 19:30
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP; Plakát: Budapest International Documentary Festival
Három napon át, hat szórakoztató és tanulságos dokumentumfilmet láthat a közönség az Art Moziban. Január 28-30-a között Zalaegerszegen vendégeskedik a Budapest International Documentary Festival, mely a főváros után további tíz hazai nagyvárosban is bemutatja a legnívósabb nemzetközi dokumentumfilmeket.

Nemzetközi művek, egyetemes témák

A részletekről a zalaegerszegi Art Mozi programszervezője, Rákos Esztella érdeklődésünkre elmondta: Sós Ágnes, a fesztivál menedzsere kereste meg őket azzal, hogy több más városhoz hasonlóan itt is szeretnék megrendezni a programot. A helyi mozi csapata élt is a lehetőséggel; nyolc produkcióból hat filmet választottak ki a január végi rendezvényre. 

Rákos Esztella a filmfesztivál részleteiről tájékoztatta lapunkat

- A fesztivál keretében olyan nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmeket tudunk bemutatni, melyek egyszerre szórakoztatnak és tanítanak. Európai, távol-keleti és amerikai alkotások egyaránt műsorra kerülnek. A közös bennük egyrészt az, hogy úgynevezett top-filmekről van szó, melyek komoly szakmai és közönségsikereket értek el egy-egy országban. Ezenkívül különleges szemszögből világítanak rá társadalmi problémákra, sorsokra, identitáskérdésekre, a kultúra- és az életmód sokszínűségére, vagy akár a természet- és az állatok szeretetére.

A vetítésekre január 28-30. között kerül sor, 16 és 18 órás kezdésekkel. A filmek (melyekről részletesebb információ a mozi Facebook oldalán olvasható) korhatár nélküliek, mindenki érdeklődési körének, érettségének megfelelően dönthet arról, hogy megnézi-e az adott alkotást. A szervezők igyekeztek olyan témákat választani, melyek életkortól függetlenül izgalmasak és tanulságosak. 

A fesztivál plakátja

- A péntek délutáni nyitóelőadás például a sporthoz kapcsolódik. A „Magas mérce” című izlandi dokumentumfilmben egy kosárlabdaedző motivációit, a csapatépítés nehézségeit, és mindezek pszichológiai vonzatait ismerhetjük meg. Az amerikai „Erőltetett menet” Kína gazdasági felemelkedéséről szól. A cseh „Mádám Anny” pedig annak ellenére egy életvidám film, hogy egy nehéz sorban élő, középkorú hölgy mindennapjait tárja elénk, aki alternatív jövedelemforrásnak ráadásul a prostitúciót választja. Egy vietnámi film („A köd gyermekei”) a gyermekvédelmet helyezi fókuszba, ám más kulturális szempontok és szokások szerint, mint amit mi Európában ismerünk. Két film pedig az állatok világát („A tehén”), illetve az állatok és az emberek kapcsolatát („Gólya, bácsi, gólya”) mutatja be. Utóbbi kettő mindazoknak érdekes lehet, akiket foglalkoztat a természetvédelem, vagy lelkileg szeretnének kicsit ráhangolódni a minket körülvevő világra, vagy a velünk élő állatokra – fogalmazott.

Drávecz Szabolcs, a mozi vezetője további kérdésünkre elmondta, hogy a járványügyi szabályok enyhítése után a közönség szerencsére visszatalált a moziba. Úgy látják, hogy az emberek ki vannak éhezve a kultúrára, művészeti programokra.

- Mindenkinek jót tesz egy-egy órás kikapcsolódás, hiszen a vírushelyzet nem múlt el, az viszont az immunrendszernek is jó, ha tartalmas programokkal fel tudunk töltődni. A mozi még most is az a romantikus hely, ahová el lehet bújni egy picit a világ gondjai elől. Úgy tűnik, hogy a több hónapos bezártság után ennek még mindig van létjogosultsága. Bár sokan kongatták a vészharangot, mi azt tapasztaljuk, hogy nem helyeződött át teljesen az online térbe a filmnézés. Szívesen jönnek moziba az emberek, főleg, hogy az Art Mozi egy családias, kislétszámú nézőtérrel várja a filmkedvelőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK