2022.01.26., szerda - Vanda, PaulaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szembenézés és főhajtás

2017. július 04. kedd, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az 1956-os forradalom és szabadságharc (börtön)áldozataira emlékezve domborművet helyeztek el a zalaegerszegi börtön bejárati falán, amit október 23-án, a világ akkori legnagyobb birodalmával való szembenállás 61. évfordulóján koszorúznak meg először.

56-os emléktábla a börtön falán

A Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 2016 őszén sikeresen pályázott az 1956-os Emlékbizottság Büszkeségpont elnevezésű kiírásán, és nyert 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást egy emléktábla elhelyezésére – tájékoztatta a sajtó munkatársait a dombormű átadásán Soós Zoltán BV-pártfogó, a pályázat írója. Hozzáfűzte, hogy a büntetés-végrehajtás az 50-es, 60-as években ugyanúgy, mint manapság, köteles volt végrehajtani a jogerős ítéleteket, melyek a történelemi távlatból tekintve ma már nem bizonyulnak jogszerűnek. Sőt az 56-os forradalom idején rengeteg embert meghurcoltak ártatlanul. Egyfajta történelmi felelősségvállalás jelenik meg ebben a bronz-márvány kompozícióban, szembenézés azokkal a hibákkal, amit az akkori rendszerek elkövetettek. A Büszkeségpont létrehozásával méltóképpen szeretnének emlékezni 56 hőseire, hangsúlyozta.

Farkas Ferenc és Soós Zoltán

Az alkotás Farkas Ferenc munkája. A szobrászművész a műről elmondta, az 56-os forradalom egyik legfontosabb szimbóluma, a kivágott címerű trikolór, amit egy férfi és egy női alak tart védve és őrizendően. Azt a szabadságvágyat jelképezi, amely a magyar embereket egyöntetűen az utcára hívta, a szovjet elnyomás elleni felkelésre.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK