2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Természet, technika, ember együtt

2022. november 30. szerda, 16:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A 3B Hungária Kft. fotókiállítása a cég 30 éves jubileumi rendezvénysorozata első eseményeként nyílt meg a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. A gazdasági társaság által természet, technika és ember kategóriákban meghirdetett pályázatra közel 500 fotó érkezett. A tárlaton a legjobbaknak ítélt fotókat tekinthette meg a közönség.

A 3B Hungária Kft. fotókiállítása a cég 30 éves jubileuma alkalmából

Balaicz Zoltán polgármester és Nagy Zoltán ügyvezető igazgató

A világ számos országába anyagmozgató és szállító rendszereket fejlesztő, gyártó és exportáló zalaegerszegi vállalkozás 1992. november 22-ével kezdte meg működését, mondta köszöntőjében Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Értékelésében elhangzott, hogy cégük az eltelt harminc évben sikeres és egyenletes fejlődést tudhat magáénak. Az első évben 100 millió forintos forgalmat értek el, ami idén, 2022-ben már megközelíti 6 milliárd forintot. Európa és a világ számos országába exportálják termékeiket, a dél-amerikai Ecuadortól kezdve a Moszkvától háromezer kilométerre lévő acélműig. A cég három iparágat szolgál ki. A legnagyobb forgalmat az építőanyag-ipar területén bonyolítják le anyagmozgató és technológiai berendezések szállításával. E tevékenységük során számos üzemet építettek fel, Norvégiában például egy hajórakodó állomást. A hulladék-újrahasznosítás területén 2000-től dolgoznak. Azóta Európában 74 üzemet létesítettek. Jelenleg egy svéd és egy norvég cégnek szállítanak technológiai berendezéseket akkumulátorok újrahasznosításához.

„Zöld energia” a technika kategória győztese

Jelentős feladatot vállaltak a zalaegerszegi hulladék-feldolgozó üzem modernizálásában. Egyetemekkel együttműködve olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek szinte minden eleme a cég szellemi terméke, emelte ki Nagy Zoltán. Jelenleg a szerves hulladék hőbontását szolgáló technológia kifejlesztésén dolgoznak, amely 40 százalékban kiválthatja hulladéklerakást. Tevékenységük harmadik ága az energetika, mely során biomassza-fogadó rendszereket gyártottak a hazai szilárdtüzelésű erőművekbe.

A közvetve 180 fő foglalkoztató 3B Hungária Kft. a város 25 legnagyobb adózójának egyike. Ezen felül évente mintegy 10 millió forintot fordítanak sport- és kulturális egyesületek támogatására. Elkötelezettek a műszaki képzés fejlesztésében: a szakember-utánpótlás érdekében együttműködnek a város technikumaival, valamint az egyetemmel. A jövőképet tekintve Nagy Zoltán azt mondta, a következő 30 évben is dinamikus fejlődést szeretnének elérni. Ehhez még magasabb szintre emelik technológiájukat, továbbá vállalatirányítási rendszerüket, hogy az is megfeleljen az Ipar 4.0 követelményének.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hozzászólásban a vállalkozás a kutatás-fejlesztés és az innováció terén kifejtett tevékenységét méltatta. Mint mondta, számos olyan projektben vesznek részt, amelyekkel a cég jövőképét formálják. A szakképzés és az egyetemi képzés támogatásában, illetve a fiatal szakemberek bevonásában ugyanezen szándékuk nyilvánul meg. A 3B Hungária Kft. a generációváltásra is követendő példát tud mutatni, amellyel szintén megalapozták vállalkozásuk jövőjét. A polgármester beszéde végén átadta a város közgyűlésének kitüntető oklevelét, megköszönve mindazt a tevékenységet, amellyel a 30 éve alapított cég hozzájárult Zalaegerszeg gazdasági fejlődéséhez.

„Verseny” az ember kategória győztese

A 3B Hungária Kft. vezetése a vállalat tevékenységéből adódóan úgy határozott, a 30 éves jubileumot a kor kihívásainak szenteli, vagyis hogyan tud együtt élni a természet, a technika és az ember. A fotókiállítást ezen három kategóriába hirdette meg. A beküldött 486 fotót Gombos Zsófia képzőművész, Bárdosi Katinka képzőművész, designer, Lauer Ferenc formatervező és Katona Tibor fotóriporter alkotta zsűri bírált el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK