2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Varázslatos örökségünk

2018. május 09. szerda, 19:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
Varázslatos örökségünk címmel hirdette meg idén rajz- és fotópályázatát óvodások és iskolások körében a Zala Megyei Kormányhivatal a megye építészeti örökségeinek bemutatása céljával.

A beérkezett pályaművekből nyíló kiállítás megnyitóján Leng Zoltán állami főépítész elsőként a gyerekeknek mondott köszönetet a színvonalas pályamunkákért, majd a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy kategóriadíjak mellett különdíjakat is kioszthassanak. Mint mondta, ahhoz, hogy a gyerekek és a fiatalok konstruktív résztvevői lehessenek környezetük kialakításával kapcsolatos vitáknak, lehetőséget kell adni számunkra az építészet és várostervezés szempontjainak megismerésére. Az ötödik alkalommal meghirdetett pályázat célja a korábbiakkal megegyezően éppen ezért az volt, hogy fedezzék fel környezetükben azokat az értékeket, amit mindennap látnak. Ez a fajta épített környezetre való odafigyelés a gyermekkorban lehet a legsikeresebb, hangsúlyozta.

Ahogy a megye építészeti örökségeit látják a gyerekek

Leng Zoltán és Farkas Ferenc

Ezt bizonyítja, hogy minden évben kimagasló színvonalú alkotásokkal jelentkeznek a gyerekek, ami megérdemelt egy válogatás-kiadványt, amit tavaly jelentetett meg a kormányhivatal az előző négy pályázat anyagából.

A szakmai zsűri nevében Farkas Ferenc szobrászművész szólt a gyerekekhez. Úgy vélekedett, hogy az ötödik év is tud újat hozni, mert a meglévő értékek mellett mindig van valami felfedezendő új, legyen az akár rom, vagy felújításra váró épület, melyekre gyerekek figyelme ráirányul. Környezetüket éppen hogyan látják, milyen benyomásuk van róla, azt az is befolyásolja, hogy a korosztályok előrehaladtával mindig új pályázók lépnek be, akik más szemmel tekintenek minderre.

Ezt tükrözték a többféle technikával készített rajzok. Monostori-Balogh Lindát Farkas Ferenc szobrászművész Zalai nemes című szobra ihlette meg (a fotón balra fent), ami a zalaegerszegi Dísz téren áll. Az Ady-iskola elsős tanulója elmondta, tetszik neki az egész tér a virágokkal és a szökőkúttal együtt. A Zalai nemes megformálása saját ötlete volt, senki nem segített neki. Munkáját különdíjjal ismerte el a zsűri.

Idén több korcsoportban összesen 164 pályaművet, rajzokat, fotókat és videókat küldtek be a diákok a megyéből. A pályaművek június 8-ig tekinthetők meg a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának Kossuth utcai épületében, Zalaegerszegen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK