2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

150 éves a Petőfi-iskola

2023. március 12. vasárnap, 10:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A jubileum alkalmából a nagy múltú zalaegerszegi intézmény színes ünnepségsorozatot szervez, amely iskolatörténeti kiállítással és sajtófotó-tárlattal vette kezdetét a meghívott nyugdíjas pedagógusok körében.

Jubileumi ünnepségsorozat kezdődött

Az ünneplőket elsőként dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő köszöntötte a rendezvényen. Múlt nélkül nincs jövő, idézte Babits Mihálytól, figyelembe ajánlva az elmúlt 150 évet bemutató iskolatörténeti kiállítást. Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója azt emelte ki, hogy a Petőfi-emlékév egybeesik a Petőfi-iskola 150 éves fennállásával. Generációk találkozójának nevezte a nyitóünnepséget, amelyen az idős kollégák megélt élményeik által emlékezhetnek az iskola elmúlt évtizedeire, míg azt a gyerekek a kiállításon keresztül ismerhetik meg.

Az első 150 év című iskolatörténeti kiállítás a Göcseji Múzeum támogatásával jött létre. Dr. Kostyál László igazgató felidézte, hogy 1971-ben Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész Petőfi-portrét ajándékozott az iskolának. A művész Vándorló Petőfi című szobra pedig két évtizeddel később került a múzeumból az iskola aulájába, ahol megtalálta méltó helyét.

Kovács Éva, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy az iskola történetét Csikós Sándor pedagógus 1996-ban dolgozta fel. Hatalmas gyűjtőmunkája alapozta meg Az első 150 év című iskolatörténeti kiadvány elkészítését, amit március 24-én mutatnak be. Mint mondta, az iskolatörténeti kiállításon régi tankönyveket, oktatási segédanyagokat, valamint a cserkész- és az úttörőélet dokumentumait mutatják be. Köszönetét fejezte ki a tárlat összeállítóinak, kiemelve Kissné Kovács Ágnes tanítónőt, a Göcseji Múzeum munkatársait, és Györkei Gyulánét, aki nagyon sok szakmai anyagot bocsátott a rendelkezésükre.

Az iskola jogelődjének számító Polgári Fiúiskola 1873-ban kezdte meg működését. 1934-ben a tanulói létszám 303 főre emelkedett, ami szükségessé tette egy új épület megépítését. Az új iskola jelenlegi helyén 1937-ben készült el, és azon az év őszén megkezdődött a tanítás a Horthy Miklós Polgári Fiúiskola nevet kapott intézményben. Petőfi Sándor nevét 1951-ben vette fel az iskola, amely 2019. szeptember elsejétől Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola elnevezéssel működik. Az intézményben 1972-ben indult a sporttagozat, és 2008-ban a magyar–angol két tannyelvű tanítás. Jelenleg 460 diák jár 23 osztályba, őket 50 pedagógus tanítja.

Az iskolatörténeti kiállítás mellett a volt Petőfis-diák, Katona Tibor sajtófotó-tárlatát is megnyitották. A fotóriporter elmondta, az elmúlt tíz év repertoárjából hozott sport, mozgás, természet, technika témájú képeket, amelyek felkelthetik a gyerekek érdeklődését. Van köztük egy „kakukktojás”, vajon felismerik az iskola udvari játszóeszközén csúszdázó gyerekekről készített fotóját.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK