2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

65 éves a Báthory-iskola

2019. április 15. hétfő, 11:18
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Jeles jubileumot ünnepeltek egy hetes rendezvénysorozattal a Báthory Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 1954-ben saját iskolaépület és saját tanári kar nélkül kezdték a munkát Kereskedelmi Tanulóiskola néven. Mára több országos és helyi kitüntetést kiérdemelt, a diákok, szülők és a szakma által elismert számos képzési ágazattal rendelkező intézménnyé lettek. 65 év történetét, fejlesztéseit, sikereit felsorolni e cikk kevés, szemezgetésre van csak mód.

Vincze Gyula, Bogár Imre, Galambosné Goldfinger Erzsébet után 2007-től Kónyáné Tömpe Lívia vezeti a sokszínű oktatási intézményt, melynek elnevezése, különböző okok miatt nyolc alkalommal változottaz évek során. Filozófiájuk közül az igazgatónő kiemeli a megmérettetésekben lévő fejlesztő lehetőséget, az elsők közt lennit és a szakmai tudás mellett a teljes személyiség nevelését. Mindezt a felkészült tanári kar mellett a folyamatosan bővülő szakmai gyakorlati helyek, a számos eredményes helyi - és országos versenyek, külföldi kapcsolatok, a magas szintű, több idegennyelv tanítás, pályázatok révén elnyert „tanulóbarát” lehetőségek és az épület esztétikája vagy akár a különleges lehetőségetek nyújtó Galéria is segíti.

Jelenleg 530 diák tanul az intézményben különböző ágazatokban, melyek átjárhatók, egymásra építhetők, szakképzéstől a technikusi, mesteri fokozatig kombinálhatók. Van nappali és felnőttképzés. A kezdő kereskedelmi ágazattól a legmodernebb logisztikai szakképzésig. Bár nem hiányszakmákat oktatnak, mégis az itteni végzettségekre folyamatosan igény van a munkaerőpiacon. Az itt végzett diákok világszerte elért szakmai sikereiről, karrierjéről folyamatosan jönnek a visszajelzések. Ahogy szívesen visszajárnak a volt diákok minderről beszámolni, projektnapok keretében élő példával szolgálni. De nemcsak a tanulókról szólva büszke az igazgatónő. Kiemeli, a kollégák részéről olyan segítő kezek, lelkesedés, tettvágy és ötletgazdagság veszi körül, amely örömmé teszi a napi munkát. Ha ki kell emelni Csiszár Zsoltné gyakorlati oktatásvezetőt és Kozmáné Kovács Irén műszaki vezetőt említi, akik folyamatosan nagyon sokat tesznek a környezeti kultúra fejlesztéséért. Így éppen a jubileumi hét alkalmával átadott úgynevezett „Bisztro” szaktanterem és a hozzá kapcsolódó kiskonyha esetében.

Az évfordulós rendezvények sorában szerepelt még a logisztikai szakmai nap és a séfek napja, amikor is szakemberekkel közösen főztek a tanulók, s a hetet ünnepi műsor, majd a hagyományos szakmák éjszakája gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzó programjai zárták.

S hagyományok kapcsán szintén hosszú lehetne a sor. A csúcson lévő gasztronómia diákszekció tevékenységétől a rendszeres külföldi cserediák programokig, a több alkalommal megrendezett helyi és országos versenyekig, szakmai- és projektnapokig. Ahogy szokássá lett a folyamatos pályázati lehetőségek megragadása és ezek elnyerése révén rengeteg oktatást-nevelést jobbító lehetőség, mely a kollégák odaadását sejteti. De említést érdemel a legújabb, mely még a hagyományteremtő kiscipőben jár, az iskolai nyári tábor.

A fejlesztések, a tervek pedig folyamatosak. Akár szaktantermek, akár gyakorlati helyek, akár jó légkört biztosító belső terek, vagy hangulatos udvari átalakításról van szó. S a képzési kínálat is rugalmasan alakul az igényeknek megfelelően. Így újdonság a kereskedelmi képviselő képzés, illetve mellékszakképesítések megszerzésére is van már mód. A jövő tanévtől már kilencedik évfolyamtól indul a logisztikus képzés, vámügyintéző mellékszakképesítéssel és újra kezdődik a pék-cukrász képzés is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK