2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő mechatronikai mérnökeit képzik

2018. december 21. péntek, 17:57
Szerző: Antal Lívia
Mechatronika mérnöki BSc alapszakra várja a fiatalok jelentkezését a Pannon Egyetem Mérnöki Kar zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete. A zalai megyeszékhely legfiatalabb felsőoktatási képzőhelye a jövő mechatronikai mérnökeinek kínál képzést.

– Ősszel immár a harmadik tanévet indítottuk itt Zalaegerszegen. A képzés létrehozásával az volt a célunk, hogy a vállalatok munkaerőigényét olyan műszaki szakemberekkel elégítsük ki, akik széles körű tudással képesek ellátni a jövő mérnökeinek feladatait – mondja dr. Szalai István dékán, intézetigazgató egyetemi docens. – A XXI. századi ipari fejlődés szükségszerűvé tette olyan szakmák kialakulását, amelyek több tudományágat ölelnek fel. A negyedik ipari forradalom következtében a hagyományos mechanikus szerkezeket felváltják az automatizált gépek, robotok, autók és termelő eszközök.

A PE Mérnöki Kar Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében

– Ilyen szakma a mechatronikai mérnök is?
– A mechatronika, mint tudományág az elektronika, gépészet és informatika meghatározott integrációjaként a különböző mérnöki feladatokat kapcsolja össze. Egy mechatronikai mérnök képes tervezési, kutatási-fejlesztési feladatok megoldására, a mechatronikai eszközök és berendezések felhasználásán alapuló gyártási, szerelési, minőségszabályozási folyamatok felügyeletére és irányítására, továbbá egyszerűbb mechatronikai szerkezetek tervezésére, üzemeltetésére, karbantartására.

– A képzés során mit kínálnak a hallgatóknak?
– A zalaegerszegi képzés hallgatói az elméleti órákon tanult ismereteket laboratóriumi gyakorlatokon mélyíthetik el. A tanterv gyakorlatorientált felépítése lehetővé teszi, hogy olyan szakmai tapasztalattal rendelkező mérnököket képezzünk, akikre a vállalatoknak szüksége van. Laborjaink modern eszközökkel felszereltek, így a hallgatóknak lehetőségük van az iparban használt legmodernebb berendezések megismerésére, használatára. A tantárgyak többségét tudományosan minősített oktatók végzik. A HVG rangsora szerint a Pannon Egyetem a magyar felsőoktatási intézetek rangsorában 4. helyezett az oktatói kiválóság kategóriában. A zalaegerszegi hallgatók pedig olyan kivételes helyzetben vannak, hogy az alacsony összlétszám következtében szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki oktatóinkkal, akár ipari projektekben tudnak részt venni.

– Melyek ezek?
– A két legnagyobbat említeném. Meglévő üzemekbe integrálható implementálható intelligens termelésoptimalizáló Ipar 4.0 megoldások fejlesztése címmel közös projektet valósítunk meg a Foxconn ipari céggel. A másik: Autónom járműrendszerek kutatása a zalaegerszegi autónom tesztpályához kapcsolódóan. Ez egy EFOP-projekt, amelyben a Budapesti Műszaki Egyetemmel valamint a Szent István Egyetemmel működünk együtt.

– Mit nyújt a hallgatók számára a duális képzés?
– Jelenleg 14 céget tudhatunk a duális partnereink között. Ezek egyike az épülő járműipari tesztpálya. Valamennyi regionális szinten elismert, mérnököket foglalkoztató vállalat, ahol hallgatóink országszerte elismert tapasztalatokra tehetnek szert. A képzés hét és féléves időtartama alatt ugyanannyi időt töltenek el náluk, mint amenynyit a felsőoktatási intézményben. A duális gyakorlat alatt még fizetést is kapnak a vállalatoktól.
A zalaegerszegi képzési helyen tanulók szakmai projektekben vehetnek részt. Az egyik a Pneu-mobil, ami egy sűrített levegővel működtetett jármű, melynek minden részét a Mechatronikai Képzési és Kutatóintézet Pneumobil csapata tervezte, legyártották a szükséges alkatrészeket és megépítették. A másik az E-formaautó, amit szintén egy hallgatói csapat tervez a Technológiai Centrumban. Hallgatóink szakmai programokon is részt vehetnek, külföldi kiállításokat, mérnökszemináriumokat látogathatnak, valamint megmérethetik magukat a Factrory X versenyen, amit a megvalósítás versenyének neveznek.

A 2017/18-as tanévre 38 hallgatót vettünk fel. Örömünkre szolgál, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a zalaegerszegi mechatronika mérnöki BSc alapszak iránt, ahová az ország egész területéről várjuk a felvételizőket. A Pannon Egyetem a kampusz területén immár saját épülettel is rendelkezik. Ez a C-épület, ahová szeptemberben költöztettük át a kutatólaborokat és az adminisztrációt. Az oktatás egy része továbbra is az F-épületben folyik.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a 2019. január 17-én csütörtökön megrendezendő nyílt napjukra. További információk az alábbi elérhetőségeken:
8900 Zalaegerszeg, Gasparich utca 18/A, C-épület. Kontakt: Horváth Krisztina. Telefonszám: +36 30 508 4112
E-mail: horvath.krisztina@mk.uni-pannon.hu – www.mechatronikazeg.uni-pannon.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK