2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A pannó-festés jó gyakorlata

2019. november 19. kedd, 20:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Immár húsz éve hirdetnek megyei festészeti- és rajzversenyt általános- és középiskolások számára az Ady-iskolában. Az idei megmérettetésre hét intézményből (többek között Nagykanizsáról, Keszthelyről, de Szombathelyről is) érkeztek diákok.

A rendezvény részeként került sor a Szép iskolát kívánunk! elnevezésű „jó gyakorlat” bemutatójára, melynek keretében Tánczos György tartott előadást azoknak a kísérőknek (pedagógusoknak és szülőknek), akik gyerekeket hoztak a rajzversenyre.

Rajzverseny és előadás az Adyban

Az Ady-iskola említett jó gyakorlata pedig nem más, mint a pannó-festés. Tánczos György művésztanár érdeklődésünkre elmondta: 2010 óta készítenek az iskola művészeti gimnáziumának tanulói nagyméretű faliképeket az intézmény tereibe. Ennek a projektnek – a belső terek hangulatosabbá tételén kívül – az a célja, hogy a diákok megismerkedhessenek a nagyméretű drapériafestés technikájával. De a munkának, az ismeretek elsajátításán túl, csapatépítő, közösségformáló ereje is van. A gyerekek mindig nagyon élvezték ezt a tanórán kívüli tevékenységet. A témát is ők választották: Alfons Mucha (a szecesszió egyik legrangosabb képviselője) színes, díszes műveire reflektálnak az alkotásaik.

Az Ady-iskola folyosóit, tereit immár három nagyobb méretű pannó díszíti, de készültek kisebb, portrékra koncentráló munkák is. Sőt, az intézmény fennállásának 150. évfordulóján is felavattak egy gyerekek által készített faliképet.

Tánczos György a megyei rajzverseny mellékrendezvényeként (a náluk zajló művészeti képzést népszerűsítve) arról is mesélt a vendégeknek, hogy a pannó-készítő projekt hogyan nőtte ki magát az intézmény festészet műhelyéből, és miképp vált egy „jó gyakorlattá”. A sikert jelzi az is, hogy egy pécsi iskola átvette az ötletet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK