2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A rajz életminőséget javító elfoglaltság

2022. május 02. hétfő, 18:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az Ady Endre Általános Iskola, Művészeti Gimnázium és AMI erre az évre is meghirdette a „Sokat tud az én kezem…” regionális rajzpályázatot. A beküldött művekből a napokban nyílt kiállítás az iskola aulájában.

Kiállítás az Adyban a régiós pályaművekből

Nagy Szilvia rajztanár, a program egyik szervezője a kiállítást megnyitva elmondta: már több mint harminc éve hirdetik meg az általános iskolák körében a pályázatot, mely eleinte a megye diákjait várta, később pedig regionális szintre bővült. A cél az, hogy megismerjék a környező települések rajzműhelyeit, rajztanárait és a tehetséges gyerekeket. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a rajz csak egy készségtárgy, pedig sokkal inkább egy emberi lelket felemelő, életminőséget javító elfoglaltság, kreativitást fejlesztő tevékenység. Jó hogy a járványhelyzet feloldása után a gyerekek ismét postai úton küldhették be a rajzaikat. A Covid alatt ugyanis online zajlott a rendezvény; a képernyőn megjelenő rajzok viszont kevésbé adják vissza a kézmozdulatot, az anyaghasználatot és mindazt, amit az alkotó a lelkével „beletesz” a képbe.

A rajztanár hozzátette: a pályázat szigorúan szakmai alapú, mindezzel a tantárgy fényét szeretnék emelni. Olyan diákokat is vártak, akiknek csak heti egy rajzórájuk van, és olyanokat is, akik művészeti iskolába, vagy tagozatra, szakkörbe járnak. Többször felmerült már a szervezőkben, hogy ennek alapján hirdessenek-e két kategóriát a pályázaton, ám egyelőre nem szeretnének. Hiszen nem akarnak rangsorolni, versenyeztetni (épp ezért helyezéseket sem osztanak, csak nívódíjasok vannak). Sokkal fontosabb a rajzolás öröme, a bíztatás, illetve, hogy a régió rajztanárai működjenek együtt, ismerkedjenek egymással. Hogy valóban nem a versenyeztetés a cél, jól jelzi az is, hogy idén több mint harminc diák vehetett át könyvjutalmat munkája elismeréseképpen.

A kiállításmegnyitó és a díjátadó után a „Szép iskolát kívánunk – Jó gyakorlat” keretében a vendégek megtekinthették az iskola folyosóin lévő nagyméretű táblaképeket. Mint ismert, a pannókat az iskola művészeti gimnazistái készítették az elmúlt években. A vizuális sétát Tánczos György művésztanár vezette.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK