2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A rajzolás és az éneklés is varázslat

2021. október 25. hétfő, 18:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Húsz éves a Liszt-iskola galériája. A jeles alkalomból – másfél évnyi kényszerszünet után – ismét művészeti kiállításnak ad otthont a lépcsőforduló tere. Ezúttal Nagy Szilvia képzőművész, az Ady-iskola tanára mutatta be tűzzománc képeit.

Tűzzománc képek a Liszt-iskolában

A „Tüzet viszek” című kiállítást Tóth Norbert képzőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Bevezetésképpen elhangzott: 2004-ben Nagy Szilvia nyitotta meg ugyanitt az akkor szárnyait bontogató egykori tanítvány, Tóth Norbert tárlatát. A helyzet azóta úgy alakult, hogy most fordítva is megtörténhet a dolog.

Tóth Norbert a diákoknak elárulta: adys diákként annak idején nagyon nem szerette az iskolai kiállításmegnyitókat, mert az mindig elvette a szünetet. Ezenkívül fura bácsik vagy nénik mondtak komoly dolgokat. Persze csupa okosságot, de többnyire művészettörténeti megközelítésből beszéltek a kiállított művekről. Nagy Szilvia esetében olyasmi hangozhatna el, hogy a tűzzománc egy régi technika, egy díszítőművészeti eljárás, ami később önállósodott és a 19. században képpé vált. A 20. században pedig megjelent az ipari zománc is. Ma pedig már csak nagyon kevés ember műveli ezt az eljárást.

Ennél is fontosabb magukról a képekről és a személyes kapcsolatokról beszélni egy-egy tárlatnyitó alkalmával. A most bemutatott művek arról is mesélnek, hogy hányféleképpen lehet használni a tűzzománcot. Az alkotó ugyanis szeret kísérletezni, hiszen grafikus alkatú művész. Így grafittal, festékkel bolondítja meg tűzzománc képeit. Hogy miért éppen ő nyitja meg most egykori tanára kiállítását? Mert a művész szinte fogadott nagynénje lett Tóth Norbertnek, sok közös munkájuk volt kollégaként és barátként is az elmúlt években.

Nagy Szilvia az alkotási folyamatról azt mondta a jórészt ének tagozatos diákoknak, hogy a rajz és a festés valami hasonló mint a zene és az éneklés. Csak itt nem a hangszálaival, vagy a hangszerével fejezi ki magát az ember. Mindkettő egyfajta varázslat, amiért érdemes a Földön élni.

A kiállítás a Liszt Iskolanapok rendezvénysorozat nyitó eseménye volt, melyen részt vett Horváth Zoltánné Vajda Etelka, az intézmény nyugalmazott igazgatója, a galéria megálmodója is. A pedagógus mintegy két évtizeden keresztül támogatta és koordinálta az iskolában zajló művészeti tevékenységeket, programokat.

Az egyhetes iskolanapok eseménysorozat további részében tanulmányi versenyekre, könyvtári vetélkedőre, „Liszt-faktorra” és Vajda József népdaléneklési versenyre került sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK