2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tűzmegelőzésről karantén idején

2020. május 14. csütörtök, 17:14
Szerző: Antal Lívia
„Adjunk elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó tűzoltó járműveknek” – a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április elején elsőként ezzel témával hirdette meg rajzfelhívás-sorozatát, hogy egy kis színt vigyenek a családok életébe a koronavírus-járvány miatti korlátozások közepette. A célokról, a tapasztalatokról Kalamár Norbert tűzoltó főhadnagyot, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság rajzfelhívása

– A járványveszély miatti korlátozások nagyban megnehezítik mindannyiunk életét. Sajnos a mozgási lehetőségek nagymértékben leszűkültek, az emberek nagy része még a lakását sem hagyhatja el. A gyerekek is otthon tartózkodnak, hiszen bezártak az óvodák, az iskolákban pedig a digitális oktatás lépett érvénybe. Az általunk meghirdetett rajzfelhívással éppen ezért igyekeztünk mindenki életébe egy kis vidámságot vinni, hogy az otthon töltött időt hasznosan töltsük el. Célunk volt az is, hogy a gyermekek és a felnőttek figyelmét ráirányítsuk egy kicsit a tűzoltóságra és a tűzmegelőzésre. Ezért minden héten az adott témakörrel kapcsolatban vártunk és várunk olyan kézzel, vagy számítógéppel rajzolt műveket, amelyek szorosan kapcsolódnak a tűzoltóság tevékenységéhez.

– A témakörökből említene néhányat?

– A háztartásban keletkező tüzek többsége gondatlanságra vezethető vissza. Egyes témakörökkel ezért arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy odafigyeléssel és tudatos magatartással az esetek jelentős része megelőzhető. Ilyen például a kerti hulladékok égetése. Az elmúlt időszakban kevés csapadék hullott megyénkben, ami miatt számtalan alkalommal előfordult, hogy a tűz átterjedt a száraz aljnövényzetre. A „Ne égess a szabadban! témát épp ezért választottuk. Az otthon tartózkodás következtében sajnálatos módon a lakástüzek száma is megnőtt. Tehát soha ne felejtsük a tűzhelyen az ételt. Több téma a tűzoltás akadályoztatását érintette, így az elsőbbség megadását a megkülönböztetett jelzést használó tűzoltójárművek számára, vagy a tűzoltási felvonulási területek szabadon hagyását. A tilosban parkolás is gyakori probléma, annak ellenére, hogy súlyos következményekkel járhat az, ha a tűzoltókocsi nem tud időben közel menni egy kigyulladt épülethez.

– Milyen érdeklődés kíséri a rajzfelhívást?

– Örömmel számolhatok be arról, hogy folyamatosan és nagy számban érkeznek rajzok szinte a megye egész területéről. Az alkotások hűen tükrözik az általunk megadott témaköröket. Korhatárt nem határoztunk meg felhívásunkban, ami többnyire a kisiskolásokat fogta meg, de kaptunk rajzokat középiskolásoktól is.

– Mi történik a rajzokkal?

– Az elkészített művek közül azokat, amelyek a témába illeszkednek, honlapunkon a következő heti témakiírással egy időben jelentetjük meg. Amíg az érdeklődés fennáll, folytatjuk a programot. Jön a nyár. Előfordulhat, hogy enyhülnek a korlátozó intézkedések, így a szülőknek és a gyereknek is lesz más programjuk, reméljük a szabadban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozni kívánunk az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatához, melynek beadási ideje a járványügyi helyzet miatt kitolódott.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK