2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont a legmodernebb tudást nyújtja

2024. április 24. szerda, 17:17
Szerző: Sámel József
Valós gyári, ipari körülmények között a legmodernebb gyakorlati tudást sajátíthatják el a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont Kft.-nél a gépészeti szakmák iránt érdeklődő diákok. A korszerű tudást nyújtó képzés elsősorban a helyi vállalatok munkaerőpiaci igényeit tartja szem előtt.

„Mint egy igazi gyár...” – valódi ipari körülmények között oktatnak

Nagy András ügyvezető hangsúlyozta: a 2016-os induláskor azt tűzték ki elsődleges célul, hogy a technikai-műszaki fejlődést folyamatosan követve, a lehető legmodernebb technológiákkal sajátíthassák el a diákok a gyakorlati tudnivalókat.

- A Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft-t helyi cégek, vállalatok hívták életre, annak érdekében, hogy - főként gépészeti területen – biztosítsák a szakember utánpótlásukat. Mégpedig úgy, hogy az intézményből kikerülő tanulók rendelkezzenek a modern, mai kornak megfelelő, jól használható ismeretekkel. Ez volt a tulajdonosok által megfogalmazott fő elvárás – fogalmazott, hozzátéve: mivel Zalaegerszegen elsősorban a műszaki-gépészeti szakemberekre van igénye a vállalatoknak, ezért erre a terültre helyezték a hangsúlyt.  - Tulajdonképpen a gyakorlati oktatás új dimenzióját kellett kitalálnunk, létrehoznunk. Tudtuk, hogy a tanműhelyi gyakorlatok és az élet között szakadék van, nagyon fontos, hogy modern ismeretekkel rendelkezzenek a szakemberek, s azokat a gyakorlatban jól, biztosan használják. Ezért – teljesen újszerűen - igyekeztünk úgy megteremteni a képzés felételeit, körülményeit, hogy azok a valós munkavégzést biztosítsák. A diákjaink igazi gyári környezetben végzik a gyakorlatot, korszerű gépparkkal, s magasan képzett szakembergárdával. Fontos, hogy a gyakorlati képzés az igényeknek és a világban tapasztalható rendkívül dinamikus technikai fejlődésnek megfelelően folyamatosan megújuljon.

A Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. a kezdetek után dinamikusan fejlődött. A város önkormányzata segítette a cég tevékenységét, az általa elnyert pályázati forrásból két éve sikerült modern csarnokot felépíteni a volt katonai laktanya területén. Közben a gépbeszerzések terén is jelentős volt az előrelépés, modern, köztük több százmillió forint értékű eszközök, berendezések, gépek kerültek az épületbe. Ezek működtetéséhez magas szintű tudás, képzettség szükséges, mindezt megkapják a diákok e helyen. A tudásuknak köszönhetően az iskola elvégzését követően sokkal könnyben el tudnak helyezkedni.

- A gyakorlati tudnivalókat mindennek köszönhetően valós gyári, mégis otthonos környezetben sajátíthatják el a fiatalok. Hozzánk tizenöt éves korukban, az ágazati alapvizsga után kerülnek a diákok, s nem csupán gyakorlati, hanem elméleti képzést is kapnak. A komplex ismeretek nyújtása mellett igyekszünk, hogy a szocializálódás se maradjon ki a sorból. Azaz a mindennapi munkával kapcsolatban is próbáljuk megosztani velük a jól használható tapasztalatokat. A hagyományos iskolai-műhelyi gyakorlati képzéshez képest óriási különbség, hogy a nálunk oktatott diákok munkaviszonyban állnak a cégünkkel – folytatta Nagy András. – A tevékenységükért havonta fizetést kapnak, ami közel százezer forint. Azt gondolom, ez is erősíti az életszerűséget, s nem utolsósorban segíti a tanulóink, s egyben dolgozóink életét. Azt szoktam mondani: „Mi nem gyakorlóhely, hanem egy gyár vagyunk”. Mégpedig modern gyár! Nálunk egyébként nincs felvételi, de szűrés igen. 2015-ben tizenöt diákkal indultunk, jelenleg közel 70 fő a létszám. A 10., 11. és 12. évfolyam mellett a 13. évfolyamon technikusi képzést is végzünk. A létszámunkat száz főre is tudnánk növelni, ez jövőbeni célunk. Kapcsolatban állunk a Széchenyi és a Pannon egyetemmel, így a diákjainknak a jövőt illetően is van mozgástere. Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolatoknak köszönhetően együttműködések is kialakult. 

Nagy András elmondta: többféle fémmegmunkálási, hegesztési, valamint szerkezetlakatos technológiák szerepelnek elsősorban a gyakorlati tananyagban. A diákok azonban nem csak tanulnak, hanem mellette termelnek is. Az oktatás és a termelés minőségét jól mutatja, hogy számos országba készítenek fém alkatrészeket.


 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK