2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a Mindszenty-iskola sportközpontját és vívótermét

2021. május 27. csütörtök, 17:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 3,3 milliárd forintból felépült sportközpontjának és vívótermének átadásán.

Nemcsak oktatnak, nevelnek is

Mindemellett vitatott kérdés, hogy az iskola feladata csupán az oktatás, vagy együtt az oktatás és a nevelés, folytatta gondolatmenetét a kereszténydemokrata politikus. Az egyházi iskolák tekintetében egyértelmű a válasz, hiszen nemcsak ismereteket adnak át, hanem az egész embert formálják. Ezért is öröm a zalaegerszegi Mindszenty-iskola fejlesztése, ahol nemcsak oktatnak, de nevelnek is. Ez az a plusz, semmi mással nem helyettesíthető érték, ami miatt az emberekben mindig is nagyobb bizalom volt az egyházi iskolák iránt ezer éves történelmünk során. Jelenleg is nagy az igény. A kormány éppen ezért sokszorozta meg számukat az elmúlt tíz évben, amivel az állampolgárok kérését teljesítette. 

Semjén Zsolt az iskola névadójával kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar nemzet panteonjában sokszor együtt vannak azok, akik között vita volt, mint Nagy Imre és Mindszenty József között. De míg Nagy Imrét a vértanúsága mentette fel az 1956 előtti tevékenységéért, addig Mindszentynek soha nem kellett megtagadnia a múltját, és nem kellett a jó oldalra állnia, mert mindig ott állt. Ez az „életszentség" jelentette a hercegprímás egész életét. Azért volt iránytű a magyar történelemben, mert volt bátorsága ellentmondani a nyilas időkben a diktatúrának és a nácizmusnak, a háború után pedig a vörös diktatúrának és a kommunizmusnak. A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy Mindszentyt tévesen vádolták azzal, hogy beleavatkozott a politikába, amit nem is igazán tehetett meg a náci német birodalmi majd a szovjet megszállás ideje alatt, amikor Magyarországon alkotmányosságról szó sem lehetett. A szentéletű hercegprímás csak az állampolgári kötelességét teljesítette azáltal, hogy első közjogi méltóságként szót emelt a magyar nemzet érdekeiért, alkotmányos önazonosságáért, hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Francoise Debeaupte, az intézményt fenntartó Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend rendfőnöke felidézte, hogy 2019 augusztusában kezdődött az építkezés, melynek végeredményeként környezetbe illő, csodálatos és funkcionális épületegyüttes jött létre. A komplexum nemcsak a mindennapos testnevelésnek, de hazai és nemzetközi versenyeknek is helyt ad, továbbá a Zalaegerszegi Vívó Egylet vívóinak, köztük a kerekes székeseknek is. Kiemelte: a sport összeköti az értelmet, az érzelmet és a mozdulatot, és ezáltal kultúrát és szolidaritást teremt.

Csordás Róbert, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője felidézte, hogy az egykori zalaegerszegi plébánosnak, Mindszenty Józsefnek köszönhető a rend városba telepítése. Épületüket 1929 októberében szentelték fel, ahol csaknem két évtizedig tevékenykedtek, tanítottak a nővérek. Az államosítás több mint 40 évi csendre ítélte az iskolát, amely 1993-ban kezdhette meg újra működését – előbb általános iskolaként, majd gimnáziumként is, illetve kollégiumnak is helyt adva.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy felelősek vagyunk a keresztény konzervatív kultúra megmaradásáért, melyben szerencsére példát vehetünk Szent Istvánról, Szent Lászlóról és Mindszenty Józsefről. A beruházásra rátérve gratulált a tervezőknek és a kivitelezőnek, hogy Zalaegerszeg egyik legszebb épületét építették fel.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, az érdekelt felek egyöntetű akarata előzte meg a Mindszenty-iskola sportközpontjának és vívótermének megépítését, amelyre közel 2,6 milliárd forintot biztosított a kormány 2017 végén. A kedvező döntésben nagy szerepe volt Semjén Zsoltnak, a kormány-előterjesztés elkészítésében pedig Fülöp Attila akkori helyettes államtitkárnak. Ahogy elindult 2019-ben az építkezés, további 732 millió forintra lett szükség. A pluszforrás biztosításában a szintén jelen lévő Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára segített.

Az átadási ünnepséget szentmise előzte meg az intézmény kápolnájában, amit Udvardy György veszprémi érsek celebrált. A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új sportközpontját és vívótermét Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg. A rendezvény a nemzetiszínszalag átvágásával zárult a sportközpont impozáns bejáratánál. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK