2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Biztos képzési helyszín

2023. január 14. szombat, 18:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fontos határidő közeleg a leendő egyetemisták számára: február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre. A döntést megkönnyítendő, hogy a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja biztos képzési helyszín, minőségi oktatással, 400 fős modern kollégiummal valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya és környezete által kínált munkalehetőségekkel, hangzott el az egyetem évértékelő sajtótájékoztatóján.

Megéri jelentkezni a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjába

Dr. Németh István és Vigh László

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ fontos szerepet tölt be abban, ami a tesztpályán és az azt övező ipari parkban eddig felépült és épül majd, mondta Vigh László országgyűlési képviselő, megemlítve a Rheinmetall harcjárműgyárát, az AVL mérnöki központját, illetve a Bosch épülő kutatóközpontját. Kifejtette, alapvető elvárás, hogy legyen mindennek a működtetéséhez elegendő számú szakember. Mint fogalmazott, innovatív, okos, magasan képzett fiatalokra van szükség, amelynek biztosításában az egyetem a legfontosabb partner. Mindemellett lényeges szempont a város környezete, szórakozási és kulturális lehetőségei, ami a befektetők és a leendő hallgatók számára is vonzerőként jöhet számba. Az önkormányzat többek között ezért is építtette az uszodát és az alsóerdei kalandparkot. Mindez együttesen szolgálja azt a közös célt, hogy további munkahelyeket teremtsenek Zalaegerszegen, emelte ki az országgyűlési képviselő.

A 2022-es év kihívásokkal volt teli, de a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően 370 millió forint pozitívummal zárták az évet, amellyel jelentősen növelték tartalékukat a tavalyi évhez képest, jelezte dr. Németh István stratégiai rektorhelyettes, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának főigazgatója. Rendkívül eredményesnek bizonyult az egyetem pályázati tevékenysége, az öt nyertes pályázat összege meghaladja a 690 millió forintot. Tavaly sikeresen zárták négy legjelentősebb pályázatukat, többek között azt, amelyben a tesztpálya bevonásával a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet Nissan Leaf elektromos autójával útminőség-érzékelésre, gördülési ellenállás mérésére alkalmas készüléket fejlesztett ki és tesztelt másfél évig. Emellett az intézet munkatársai kidolgozták, és 2022 szeptemberében elindították a tesztmérnöki alapszakot, amely Magyarországon egyedülálló módon projektalapú oktatás keretében zajlik. Az újonnan alakult Informatikai Rendszerek Alkalmazási Tanszék munkatársai konferenciákon és cikkekben ismertették kutatásaikat a tudományos közélet szereplői előtt. Tavaly elvégezték a pénzügyi mesterképzés mintatervének modernizálását, és új szakmai tartalommal való bővítését. Áprilisban létrehozták az új generációs gazdálkodás kutatóműhelyt, amelyben három kutatócsoport dolgozik. 

A főigazgató elmondta továbbá, hogy tavaly összesen 127 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Zalaegerszegi Egyetemi Központban. Hallgatói közül 23 fő nyújtott be kiválósági ösztöndíj-pályázatot. A műszaki képzés területén a hallgatói jelentkezés az elmúlt évben 2018 óta nem látott magasságba emelkedett, ami a Pannon Egyetemhez történt 2020-as csatlakozás értékének 236 százaléka. A felvettek létszámában is megmutatkozott, ami a 2020-as érték 169 százaléka. Az informatikai képzés területén ez 136 százalék. Hallgatói létszámcsökkenést egyedül a gazdaságtudományi területen tapasztaltak, melynek megoldása folyamatban van.

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ rendezvényeinek száma 2022-ben meghaladta az ötvenet. Az elmúlt év fő eseménye a zalaegerszegi közgazdászképzés 50 éves jubileumának megünneplése volt júliusban. Ennek kapcsán megjelentettek egy kötetet, amit decemberben mutattak be.

Dr. Németh István végül azt hangsúlyozta, az egyetem legfőbb feladata a gazdaság támogatása, olyan fiatalokkal való ellátása, akik képesek a város és a régió fejlődéséhez szükséges magasabb hozzáadott értéket képviselő munkaköröket betölteni. Mint fogalmazott, ennek fontos állomása volt a felsőoktatás egységesítése és a Pannon Egyetemhez való csatlakoztatása, amely az oktatói rangsorban a második legjobb egyetem az országban. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ biztos képzési helyszín, a járműipari tesztpályával, a sorra létesülő kutatóközpontokkal és más vállalati partnerekkel megtámogatva, ahol az új és innovatív technológiák fejlesztésében találhatják meg hivatásukat az egyetem elvégzése után.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK