2022.05.20., péntek - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Együttműködés a parasportolókért

2020. február 12. szerda, 17:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Zalaegerszegi Képzési Központja és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (MSOSZ) együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy a jövőben közös erővel támogassák a fogyatékkal élő emberek életminőségének és egészségének fejlesztését, valamint sportolási lehetőségeik biztosításában közreműködő szakemberek minél magasabb színvonalú felkészítését.

A Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség között

Dr. Császár Gabriella adjunktus, képzési igazgató elmondta, nagy öröm számukra, hogy a számos képzőhely közül az MSOSZ a zalaegerszegi képzési központot is alkalmasnak találta a szakmai együttműködésre. Mint fogalmazott, ez lehetőséget biztosít hallgatóik számára, akik már korábban is bekapcsolódtak egyes tevékenységekbe, hogy megismerjék a szövetség munkáját, részt vegyenek rendezvényeiken, kutatómunkát végezzenek, és mentoráljanak fogyatékkal élőket. A közös média-megjelenésekkel pedig elősegítsék a társadalmi integrációt és az érzékenyítést.

Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke azt hangsúlyozta, olyan egyetemmel írnak alá szerződést, amely már az elmúlt években bizonyította fogékonyságát a fogyatékkal élők világára. Kiemelte, hogy a sérült emberek megbecsülést és szeretet igényelnek, de tudnak is adni. Az együttműködésben fontos szereppel bír az egészségügy és a sport kapcsolatára épülő kutatómunka, melynek célja, hogy a sérült sportolóik életét még szebbé tegyék. A közvélemény is megismerje azt a teljesítményt, amit a tavalyi nyári paraolimpián is nyújtottak 14 sportágban. A téli olimpia előtt két héttel arra biztatott, hogy aki teheti, nézze ezeket a közvetítéseket, hogy mekkora teljesítményre képesek a sérült emberek.

Prof. dr. Ács Pongrác, a PTE ETK általános és stratégiai dékánhelyettese is kitért a korábbi együttműködésre, melynek keretében hallgatóik szakdolgozatokat és tudományos diákköri munkákat készítettek a fogyatékkal élő sportolók felméréséből. Mint fogalmazott, az együttműködés aláírásával hivatalossá válik az, hogy az ország első egyetemének stratégiájában a sport és a parasport vezérelvként szerepel. Az egészségtudományi kar régóta foglalkozik a sporton, a prevención és a rehabilitáción keresztül a fogyatékkal élők sportjával, ez a szerződés azonban új távlatokat nyit a zalaegerszegi képzési hely és a pécsi központ számára egyaránt. Mint mondta, nem véletlen, hogy a zalaegerszegi képzési központ részese ennek az együttműködésnek, hiszen élen jár a gyógytornászképzésben. A sporttudományban is előbbre kívánnak lépni, ezért Zalaegerszegen is elindítják ősztől a sport- és rekreációszervezés alapképzési szakot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK