2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a fizika fejedelmére

2019. október 15. kedd, 21:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulójára emlékeztek egy tudományos konferenciával a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Az idén éppen 125. születésnapját ünneplő iskola csatlakozott a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) Ifjúsági Tagozatának „Eötvös-emléknap” elnevezésű országos programsorozatához.

Mint azt lapunknak Schneider János, a Zrínyi-gimnázium igazgatóhelyettese elmondta: a GTTSZ Ifjúsági Tagozata kérte fel őket, hogy kapcsolódjanak be az Eötvös100 programsorozatba. Ezt jól be is tudták illeszteni az iskola 125 éves jubileumi eseményei közé. Annál is inkább, mert sok olyan gimnazista van, aki a későbbiekben fizikával vagy matematikával szeretne foglalkozni, vagy e tárgyakból készül érettségi és felvételi vizsgát tenni.

 Konferencia Eötvös Loránd munkásságáról

A konferencián Balaicz Zoltán mondott köszöntőt

Az országos Eötvös-emléknap áprilisban indult útjára; több vidéki városban is zajlott tudományos emlékülés. Legutóbb Szolnokon került sor a konferenciára. A zalaegerszegi rendezvény fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Balaicz Zoltán polgármester voltak.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: a napokban a „fizika fejedelmének” nevezett Eötvös Loránd életéről és munkásságáról egy kiállítással is megemlékeznek, ezenkívül a diákok megismerhetik az Eötvös-inga működését, de más izgalmas fizikai kísérletekben is részt vehetnek. A tárgyak és a kiállított dokumentumok a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum jóvoltából „vendégeskednek” a gimnáziumban.

Az emléknapon kísérleti eszközöket is ki lehetett próbálni

Az Eötvös-emléknapon köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, a tudományos ülést pedig a GTTSZ nevében Janzsó Antal főtitkárhelyettes nyitotta meg. Elhangzott: a szövetség a műszaki és közgazdasági értelmiség érdekvédelmi szervezeteként kiemelten támogatja a kutatást, a fejlesztést és az ismeretátadást. Örülnek, hogy a 2019-es év Eötvös Loránd emlékév lett, hiszen fontos, hogy minél több fiatal megismerje „a fizika fejedelmének" munkásságát.

Eötvös Loránd 1848-ban született, 1867-ben kötelezte el magát a természettudományok mellett. Doktori fokozatot a heidelbergi egyetemen szerzett, majd visszatért Magyarországra. Nevéhez fűződik többek között a folyadékok felületi feszültségének és molekulasúlyának összefüggéseire vonatkozó Eötvös-féle törvény. Egyik fő műve pedig a Columb-féle gravitációs inga továbbfejlesztése; mely munkája révén már a földalatti ásványok kutatására is alkalmassá vált.

A háton hordozható Eötvös-inga

Az emléknapon több szakmai előadás hangzott el, de az iskola egyik végzős diákja, Pácsonyi Péter is felszólalt („És mégis mozog a Föld, avagy a Föld forgásának kimutatása Eötvös-mérleg segítségével” című prezentációját mutatta be). A rendezvény végén Horváth Attila iskolaigazgató mondott zárszót. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK