2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fest, énekel, kosarazik

2021. április 13. kedd, 20:40
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Jó gének, a kibontakozás támogatása, minőségi iskolák, kiváló tanárok, szorgalom, szülői menedzsment. A tehetséges gyereket, diákot előre vivő tényezők. Csiszár Alíz, az Ady-iskola hatodikosa, mindezeket megkapta, van is látszata.

Alíz, a sokoldalú tehetség

- Már a bölcsődében szóltak, hogy érdemes lenne zeneoviba hordani – idézi fel a kezdeteket az anyuka, Csiszár Ildikó, aki pályaorientációs szakemberként ismert sokak számára a megyében. – Az ének, a népdal, a kultúra iránti fogékonyságot tőlem látta, hiszen népművelőként vittem magammal sokféle rendezvényre, foglalkozásra, ami az életkorának megfelelő és gazdagító volt. Az édesapja, Csiszár Csaba, nemzetközi sakkmester, innen indult a másik vonal. Hogy a festészeti tehetségét honnét hozta, az viszont nekünk is rejtély. 

Csiszár Alíz

Alíz tehát 3 évesen kezdte a zeneóvodát, majd mindenkit meglepve 4 évesen rajzversenyeket nyert, 5 éves kora óta sakkozik. Az Ady-iskolában kezdte a tanulmányait, vele a hangszeres zenét, furulyát, később a zeneiskolában fuvolát is. Már elsőben matekversenyekre, harmadiktól népdaléneklési versenyre küldték. Szerepelt zenés gyerek darabokban. Majd jött a magán festészet és a magán-énekórák. Levezetésként pedig kosárlabda, melyhez a magassága is megfelelő. És ki ne felejtsük, mindezek mellett még kitűnő tanuló is. De semmi felvágósság, közvetlen, csicsergős, mosolygós és a kamaszok nagy életproblémái foglalkoztatják. Olvassa a tinik kedvenc könyveit, nézi a sorozatokat, szeret biciklizni, barátokkal lenni. Közben vaskos dossziét töltenek meg az oklevelei. De szinte minden családi ünnepre fest valamit ajándékként, a lakás falait is betöltik az alkotásai. Kiállítása volt már a József Attila Városi Tagkönyvtár gyerekrészlegén, ahol Németh Miklós grafikus, a család barátja, ajánlotta alkotásait a közönségnek. 

- Németh Miklós már az óvodás kori rajzait nézve bíztatott, hogy tehetséget lát Alízban. Nagyon odafigyeltem az iskolaválasztásra, mert ez meghatározó. Az Ady-iskola komplex művészeti osztályában pedig nem kellett csalódni – mondja az anyuka, aki 11 éve egyedül neveli lányát, annak minden nehézségével. - Országos rajzversenyen második helyezést ért el már néhány évvel ezelőtt, ami igazolja, hogy érdemes energiát fektetni ebbe. Most áprilisban pedig a VIII. Országos Festészetversenyen harmadik helyezést ért el.

-Szoktál unatkozni is?

- Igen, előfordul, de akkor elgondolkodok dolgokon. Például szeretem kitalálni a sorozatok következő részét. Most a házi feladat, képregény figurák rajzolása. Nem könnyű lerajzolni, amit kigondoltam – mondja Alíz.

- Milyen témát szeretsz leginkább festeni?

- Elsősorban a természetet. 

Alíz egyik díjnyertes alkotása, melyen a gébárti kápolna is szerepel

- Az online oktatást hogy bírod?

- Nem olyan rossz, ki lehet bírni, csak a többiek hiányoznak. Mert a szünetekben, az órák előtt, jó volt együtt lenni. Szolfézs most is van, csak az óra eleji közös beszélgetés nincs hozzá. Az online sakkversenyt nem szeretem, azon nem is indultam, ahogy a matekversenyt is kihagytam, mert most nem volt energiám – teszi hozzá Alíz, aki bár sok mindenben tehetséges még nem tudja, melyik legyen a meghatározó a továbbiakban.

- Te is egy csodaországbeli Alíz vagy?

- Nem annyira szeretem azt a mesét, inkább a Hamupipőke történeteket. Sok modern változatát, amikben nagyon jó zenék vannak. Például a D.J. Hamupipőke is kedvencem. 

- Naplót írsz?

- Nem, lusta vagyok írni, meg most nem olyan sok érdekes történik velem. De ha jó zenét hallok, akkor elindul a fantáziám és jó történetek jutnak eszembe. A magánénekórákon is mesefilm dalokat tanulok, az is nagyon tetszik. Ezek egyébként is népszerű dalok, a nagyközönségnek szólnak. 

- A versenyeken az alkotás vagy a helyezés miatt indulsz?

- Jó, ha helyezést érek el, de hogy azon belül hányadik vagyok, az nem számít, csak hogy kapok valami ajándékot. Például egy nagyon jó zsírkréta készletet, azt használom az iskolában. 

- Van még valami terved, hogy mit szeretnél kipróbálni?

- Sok minden érdekel, például a népművészet, a nemezelés nagyon jónak tűnik. Vagy sok olyan technika van a festészetben, ami meglepő hatású. 

- A választott művészeti iskola sokat tett Alíz sokoldalúságának kibontakozásáért. Sokoldalú képzést kapott az elmúlt 6 évben a vizuális tagozat művésztanáraitól – hangsúlyozza az anyuka, majd sorolja a kiváló művész tanárokat, akiknek köszönettel tartoznak: Némethné Balogh Ildikó népi iparművész-rajztanár, Frimmel Gyula grafikusművész, Farkas Ferenc szobrászművész, Perlakiné Vígh Valéria énektanár, Gellért Réka énektanár, Krisztánovics Vera fuvola tanár, Farkas Alexandra énektanár.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK