2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fiatal kutatók az okos közlekedésről

2019. március 08. péntek, 19:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fiatal kutatók részvételével az autonóm járművek fejlesztésének témakörét érintette az a konferencia, amelyet az Edutus Egyetem, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Műszaki Tudományok Osztálya és a Digitális Jólét Program rendezett meg a Zala Zone Járműipari Tesztpályán.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében a város jövőbemutató gazdaságfejlesztési törekvéseiről szólt, kiemelve az épülő járműipari tesztpályát, az M76-os gyorsforgalmi utat valamint az 5G mobilhálózatot. A helyi szakképzés és felsőoktatás fejlesztése kapcsán megemlítette a duális szakképző központ, az SSC szolgáltató központ (Shared Service Center) létesítését, valamint a munkaerőhiány orvoslására már megépült munkásszállót, amit hamarosan átadnak.

Szabó Péter, dr. Vigh László, Vigh László, Balaicz Zoltán és Hamar Zoltán

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, hogy a jelenleg 50 százalékos készültség alatt álló tesztpálya építését 2020 végére szeretnék befejezni. A tesztpálya egyedülálló lesz a világban, miután a Zalaegerszeget az M7-essel összekötő gyorsforgalmi út mellett országos és határon átnyúló tesztutak is csatlakoznak majd hozzá. Ez lehetővé teszi az autonóm (önvezető), valamint az elektromos járművek vizsgálatát a közúti forgalomban is.

Szabó Péter, a Közösség a tudományért jelmondatot viselő Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke elmondta, 1994 óta látják el a doktori képzésben résztvevők, illetve a fiatal kutatók érdekvédelmét. 2013-ban kezdték meg a tudományos osztályok rendszerének kialakítását, melynek köszönhetően ma már közel 600 tagot számlál a komoly szellemi tőkét képviselő tudományos közösségük. Jelenleg 22 tudományos osztállyal állnak magyar tudomány és tágabb értelemben a magyar társadalom rendelkezésére. Céljuk, hogy szakmai-közösségi platformot biztosítsanak a doktoranduszok valamint a fiatal kutatók számára kutatási eredményeik bemutatására, megvitatására. Szervezetük elkötelezett a mesterséges intelligencia és az innováció támogatásában; a Zala Zone Járműipari Tesztpályára szervezett konferencia célja is az, hogy tagjaik sikeresen vegyenek részt az autonóm járművek fejlesztésében.

Hamar Zoltán, a Zala Zone Járműipari Tesztpálya műszaki vezetője többek között azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkező évek fejlesztési trendjeit az automatizáció határozza meg, ami nemcsak az autóipart fogja érinteni.

Dr. Vigh László, a tatabányai Edutus Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese a konferencián előadó fiatal kutatókat arra biztatta, hogy oktatóként vegyenek részt az egyetem munkájában.

A két szekcióülésen 7 egyetemről 14 doktorandusz hallgató számolt be az önvezető és elektromos járművekhez, a vezetéstámogató rendszerekhez, a járműkommunikációhoz, valamint közlekedési szimulációkhoz kapcsolódó kutatásaikról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK