2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beavatkozások valósághű környezetben

2022. november 22. kedd, 18:07
Szerző: Antal Lívia Fotó: ZMSZRF
Vért vettek, vérnyomást mértek, csecsemőt gondoztak, és még számos beavatkozással ismerkedhettek a pályaválasztás előtt álló általános iskolások a Zala Megyei Szent Rafael Kórház skill laborjában. Az intézményben két éve nyílt meg ez a különféle orvostechnikai eszközökkel, berendezésekkel és szimulátor páciensekkel felszerelt demonstrációs egység, ahová pályaorientációs napok keretében nyertek bebocsátást a diákok.

Pályaorientációs napok a kórház skill laborjában

– A laikusok számára idegenül hangozhat a skill labor kifejezés, amely olyan oktatásra szolgáló demonstrációs komplexum, ahol az egészségügyi szakképzésben, illetve az orvosképzésben résztvevők élményszerűen és kockázatmentesen sajátíthatnak el diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozásokat valósághű körülmények között – mondta érdeklődésünkre Dancs Jenő ápolási igazgató. – A pályaorientációs napokat a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezte, amelyhez idén is csatlakoztunk. Ennek adtunk helyt a skill laborban, ahol hat általános iskola pályaválasztás előtt álló diákjainak adtunk ízelítőt az orvosi és az ápolási munkából.

Kollégáink ezt megelőzően részt vettek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikuma által a város öt általános iskolája számára szervezett pályaorientációs napon, továbbá a zalalövői és a zalaszentiváni iskolában is tartottak bemutatót szemléltető eszközökkel, a három helyszínen összesen 148 diák számára. Ezt követte a skill laborban a szimulációs gyakorlat, amelyen 95-en vettek részt. Együttvéve 243 tanulónak igyekeztünk felkelteni az érdeklődését az egészségügyi, illetve az orvosi pálya iránt.

– Milyen beavatkozássokkal ismerkedhettek a diákok a skill laborban?

– Ami mindig nagy figyelemre számíthat, és ezúttal sem volt másképp, az az elsősegélynyújtás és az újraélesztés. A betegágynál bemutattuk, hogyan történik a vérnyomásmérés, a vérvétel és a monitorozás. A szaturáció-méréstől kezdve az EKG rögzítésen át számos műveletben vehettek részt a gyerekek. A csecsemőápolás során nagy szeretettel fordultak a szimulációs babákhoz. Kipróbálhatták az öregségi szimulátort. Ez a korral járó nehézségeket, mozgásproblémákat érzékeltette számukra, amelyekkel egy idős beteg ellátása során szembesülnek az ápolók. Szimulációs szemüvegekkel az ittas állapot és a kábítószer hatásait figyelhették meg. Endoszkópos valamint laparoszkópos beavatkozásokat végezhettek, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy mekkora jelentősége van a kézügyességnek és a koncentrációnak az elméleti ismeretek mellett.

A skill laborban tartott foglalkozásra a sajtó munkatársait is meghívták

– Miként látja, mennyire jutott el a diákokhoz az üzenet, hogy az egészségügy területén tanuljanak tovább?

– A kórház gyakorlatvezetője felügyelte a több állomásból álló feladatsort, minden helyszínen elmagyarázva az adott szimulációs beavatkozást vagy tevékenységet. Az egyes állomásokon a Deák-technikum egészségügyi szakának diákjai is segítették az általános iskolásokat. Azt gondolom, a leghatásosabb figyelemfelkeltés egy szakma iránt az, amikor diák diáknak közvetít. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, nem csupán játéknak tekintették a szimulációs feladatokat. A skill labor korszerű felszerelésével kitűnő helyszíne a duális, illetve a gyakorlati képzésnek, amely reményeink szerint, kedvet ébreszthet a diákokban az egészségügyi pályákhoz. Tartalmas és jól sikerült programot zártunk. A pályaorientációs napok rendkívül fontosak számunkra, hiszen az a célunk, hogy hosszabb távon biztosított legyen a kórház szakemberellátása – hangsúlyozta végül Dancs Jenő ápolási igazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK